Skriftleg spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:160 (2023-2024)
Innlevert: 19.10.2023
Sendt: 19.10.2023
Svart på: 20.10.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan ministeren redegjøre for hvor mange av de lovede 500 nye VTA- plassene som kommer til Vestland, og Bergen spesielt i 2024?

Grunngiving

Siden 2020 er det, med få unntak, ikke blitt tildelt flere tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) til arbeidsmarkedsbedriftene i Bergensområdet. Dette til tross for at søkerlistene har økt. Jeg er blitt informert om at det i Bergen er ca. 80 registrerte arbeidsledige på søkerlisten til en VTA-jobb. Dette betyr at arbeidstakere i målgruppen blir stående utenfor arbeidsmarkedet og mister tilgang til egenutvikling og ikke minst de sosiale arenaene som en arbeidsplass gir.
Jeg har fått flere innspill og bekymringer for at lovnadene om 500 plasser fra regjeringen skal smuldre bort og at dette ikke er reelle nye plasser. Det er også uttalt bekymringer for at det heller ikke denne gangen skal komme nok plasser til Vestland og da spesielt Bergen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 er bevilgningen til VTA (kap. 634 post 77) på 2 072 mill. kroner. Beregningsteknisk vil dette gi rom for å etablere om lag 500 nye plasser.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet tildeler tiltaksmidler (herunder midler til VTA) til Arbeids- og velferdsetaten som helhet. Den fylkesvise fordeling av bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak (herunder VTA) er et ansvar som er delegert til Arbeids- og velferdsdirektoratet. Det enkelte fylkeskontor i Arbeids- og velferdsetaten fordeler igjen midlene til NAV-kontorene. Jeg kan derfor ikke svare på hvor mange nye plasser som vil bli opprettet i Vestland fylke eller i Bergen.
Arbeids- og velferdsetaten har, siden 2019, hatt som mål å utjevne skjevheter i antall VTA-plasser mellom fylkesregionene. De legger da til grunn antall uføretrygdede under 40 år i det enkelte fylke som rettesnor for en rimelig fordeling. Dette har ført til at noen fylker har fått økt bevilgningen mer enn de ellers ville fått, mens regioner som i utgangspunktet har hatt flere VTA-plasser i forhold til befolkningsgrunnlaget enn andre fylker, er tildelt færre nye plasser. Å rette opp de regionale skjevhetene slik at regioner med forholdsvis få VTA-plasser blir tilgodesett, er imidlertid viktig for å styrke varig tilrettelagt arbeid som helhet.
Jeg er klar over at det kan være lang ventetid for å få plass i VTA. I statsbudsjettet for 2024 har regjeringen lagt fram en plan for å styrke arbeidsmarkedstiltaket varig tilrettelagt arbeid (VTA). Planen skal gi plass for opptrapping på om lag 2000 nye plasser i fireårsperioden 2024-2027.