Skriftleg spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til statsministeren

Dokument nr. 15:292 (2023-2024)
Innlevert: 31.10.2023
Sendt: 01.11.2023
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Svart på: 07.11.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Har regjeringen sikret at Nammo får den krafttilknytningen de trenger for å produsere mer ammunisjon i tråd med lovnadene fra 13. januar og 31. mars, tok Tik Tok strømmen som kreves for å produsere mer ammunisjon som sårt trengs, og har dette bidratt til at Forsvarsmateriell ikke har landet en ny kontrakt med Nammo?

Grunngiving

Nammo har nylig advart utenriks- og forsvarskomiteen om at de står i en kritisk situasjon når det gjelder å sikre nok ammunisjon til både Norges nasjonale behov og Ukrainas behov. Nammo trenger strøm, og i vår fikk det mye oppmerksomhet at myndighetene tildelte et Tik Tok-senter på Innlandet strøm framfor Nammo. Senere ble det fremstilt som om regjeringen reddet situasjonen ved å endre på kriteriene for strømtilknytning slik at modne prosjekter og eksisterende virksomhet ble prioritert. Olje- og energiminister Terje Aasland uttrykte til Teknisk Ukeblad under Fornybar Norges årskonferanse i Bergen i mars at dette var et godt eksempel på en av konfliktene vi nå står ovenfor når det gjelder nettilknytning. Nammo fikk senere tildelt 7 MW mer fra Elvia, og det fremsto som om ting hadde løst seg. Nå fremstår det ikke som om det ikke løste seg likevel. Nammo skriver i et brev til utenriks- og forsvarskomiteen at "Nammo har fortsatt ingen garanti for at vi får den nødvendige kraftforsyningen til utbyggingsprosjekter. TikToks datasenter tar enorme mengder strøm industrien gjerne skulle hatt. Og vi kan måtte betale store anleggsbidrag for infrastrukturen på Raufoss." Likevel ga altså regjeringen i juli grønt lys for etableringen av datasenteret.
Nammo er svært sentral i å skaffe tilstrekkelig ammunisjon i Europa. De er en av kun fire større produsenter av ammunisjon i Europa, og har 20-25% av det europeiske markedet for artillerigranater. I det siste har Ukraina måttet rasjonere 155 mm artillerigranater som følge av ammunisjonsmangelen. Mangelen på produksjon fra blant annet Nammo svekker rett og slett Ukrainas forsvarskamp.
Da er det skremmende å samtidig høre selskapets rop etter tilstrekkelig krafttilgang, og at "Tik Tok strømmen". Jeg henvender spørsmålet til Statsministeren da flere departementer har vært involvert i beslutningene som har satt oss i denne posisjonen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Energiloven legger til rette for at forbruk har rett til å bli tilknyttet nettet. Nettselskapet vil vurdere om det er ledig kapasitet i eksisterende nett, eller om det er nødvendig å investere i nettet for å øke kapasiteten. Nettselskapet plikter å utrede, omsøke og gjennomføre eventuelle investeringer som er nødvendige uten ugrunnet opphold.
I dag er det slik at det i store deler av landet er lite nettkapasitet som ikke enten er beslaglagt eller reservert. Det står derfor mange prosjekter i kø for å få nettilknytning. Samtidig tar det tid å bygge nett. Derfor er jeg svært opptatt av at nettet utnyttes effektivt, herunder at myndighetene og nettselskapene sørger for en effektiv tilknytningsprosess. Som et ledd i oppfølgingen av regjeringens handlingsplan for raskere nettutbygging og bedre utnyttelse av nettet som ble lagt fram i april 2023 har Olje- og energidepartementet bedt Reguleringsmyndigheten for energi (RME) utrede og foreslå forskriftsendringer, blant annet om innføring av krav om modenhet som kriterium i nettselskapenes vurdering av tilknytningsforespørsler. RME har levert sin anbefaling om modenhetskriterier som innebærer krav om at nettselskapene må vurdere modenheten til aktører som forespør tilknytning før de reserverer og tildeler kapasitet. Urealistiske prosjekter skal ikke utgjøre en barriere for modne prosjekter. Departementet vil følge opp anbefalingen med sikte på å sende et forslag på høring. Flere nettselskap har allerede begynt å bruke modenhetskriterier ved vurdering av tilknytningsforespørsler innenfor gjeldende regelverk.
Det siste året har forsvarssektoren inngått flere store kontrakter med Nammo om leveranse av artilleriammunisjon. Dette er en betydelig forsering av Forsvarets anskaffelsesplaner for ammunisjon, samt anskaffelser for å erstatte donert ammunisjon. Forhold som knytter seg til leveranser av råvarer og komponenter fra underleverandører i det globale markedet bidrar til noe usikkerhet med hensyn til leveransetakten og leveransetidspunkt.
På lik linje med andre aktører som har behov for økt uttak fra strømnettet, er Nammo selv ansvarlig for å henvende seg til sitt nettselskap med forespørsel om økt kapasitet. Jeg er kjent med at Nammo har forespurt Elvia om økt uttak på 7 MW i forbindelse med dette. Statnett har informert Elvia om at selskapet kan reservere kapasiteten i transmisjonsnettet. Det økte uttaket krever tilpasninger i Elvias nett, og selskapet utreder nå hvilken løsning som er mest hensiktsmessig.