Skriftleg spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:314 (2023-2024)
Innlevert: 02.11.2023
Sendt: 03.11.2023
Svart på: 10.11.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Mener utenriksministeren det vil bli vanskelig for Norge å kun innføre deler av «Ren energipakken», uten at vårt forhold til EU forsures?

Grunngiving

Norge er i dialog med EU om «Ren energipakken», også kalt «Fjerde energimarkedspakke». 23. oktober sa olje- og energiminister Terje Aasland: “Vi har veldig lave skuldre” på spørsmål om EU har lagt press på Norge i denne saken.
Samtidig skrev Energi og klima i 28. oktober at Norge må prioritere strengere hvilke fighter det skal ta eller krav det skal stille til EU. “Det er riktig observert at EU ser på tvers av det vi gjør. Vi kan ikke regne med en stor seier innenfor en sektor, uten at vi gir noe på en annen sektor. Det er blitt tydeligere. For å ivareta norske interesser er det lurt å rydde opp i antall konflikter eller uenigheter med EU”, sa utenriksminister Espen Barth Eide.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norges forhold til EU er i all hovedsak preget av samarbeid og gjensidig tillit. Norge må forvalte forholdet til EU på en god måte, blant annet ved å gjennomføre våre forpliktelser etter EØS-avtalen. Det styrker vår posisjon i forhandlinger med EU på viktige felt. Regjeringen arbeider således aktivt for å redusere det såkalte «EØS-etterslepet».
Både EU og Norge har interesse i like konkurransevilkår og ensartet regelverk i det indre marked i EØS. Forsinkelser i innlemmelse av EU-regelverk i EØS-avtalen påvirker integriteten i det indre marked. Det er derfor også i Norges interesse å redusere EØS-etterslepet.
Samtidig må regjeringen vurdere grundig rettsakter som kan ha innvirkning på viktige samfunnsområder i Norge. Ren energi-pakken fra 2018 og 2019 omfatter en rekke rettsakter om organisering av kraftmarkedet, fornybar energi og energieffektivisering. Regjeringen foretar en grundig vurdering av de enkelte rettsaktene, for å avklare norske posisjoner og ivareta norske interesser. Regelverket er svært omfattende, og dette medfører tidkrevende prosesser.
For regjeringen er det viktig at norske interesser og særegenhetene i det norske energisystemet blir tatt hensyn til og ivaretatt på en god og trygg måte. Regjeringen er opptatt av å ivareta konstitusjonelle hensyn og fullt ut sikre norske interesser. Forsterkede ambisjoner i energisektoren innebærer et større volum av EU-rettsakter med hyppige revisjoner.
Selv om ren energi-pakken er en pakke med rettsakter, fungerer EØS-prosessen slik at vi vurderer hver enkelt rettsakt individuelt og innlemmer dem i EØS-avtalen fortløpende når alle parter er enige.
Det er viktig at Norge diskuterer vilkårene rundt eventuell innlemmelse av nye rettsakter i EØS-avtalen. Dette er en prosess som må gjøres skikkelig for hver enkel rettsakt. Vi holder god kontakt med EU og våre EØS/EFTA-partnere Island og Liechtenstein, for å sikre forståelse for prosessen og norske posisjoner.