Skriftleg spørsmål fra Abid Raja (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:360 (2023-2024)
Innlevert: 07.11.2023
Sendt: 08.11.2023
Svart på: 16.11.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Vil utenriksministeren ta initiativ til at Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, og Hamas blir etterforsket for krigsforbrytelser, og hvordan vil utenriksministeren påse at slik etterforskning og rettergang gjennomføres?

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Jeg er svært bekymret for de humanitære lidelsene i Palestina og Israel og rapportene om at det kan være begått krigsforbrytelser. Vi har i vår kontakt med partene til konflikten vært tydelig på at folkeretten må respekteres. Norge ser meget alvorlig på internasjonale forbrytelser, og vår holdning er at disse alltid skal straffeforfølges.
Det er først og fremst partene som har hovedansvar for å etterforske og straffeforfølge eventuelle krigsforbrytelser begått av egne styrker. Det er vi også tydelig på i vår kontakt med partene i konflikten. Krigsforbrytelser er individuelt ansvar for den enkelte som med forsett har begått en slik handling. Hvorvidt enkeltpersoner har begått slike forbrytelser, er et spørsmål som en kompetent domstol må ta stilling til.
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har en komplementær kompetanse. ICC åpnet i 2021 etterforskning av mulige internasjonale forbrytelser begått i Gaza og på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og av palestinske borgere. ICCs hovedanklager har uttalt at han også vil etterforske mulige forbrytelser begått de siste ukene. Vi har oppfordret til at ICCs hovedanklager får tilgang for å utføre etterforskning i henhold til sitt mandat.
Norge oppfordrer alle stater og aktører til å jobbe sammen i kampen mot straffrihet for de mest alvorlige internasjonale forbrytelsene. Norge har vært en sterk støttespiller for ICC siden opprettelsen. Norges konsistente linje har vært å arbeide for at domstolen til enhver tid har tilstrekkelige ressurser og støtte til å utføre de oppgaver som er tillagt den i henhold til Roma-vedtektene.
For Norge er det meget viktig at vi ivaretar de grunnleggende prinsippene ICC bygger på, slik som domstolens og påtalemyndighetens uavhengighet. Regjeringen uttaler seg derfor på generelt grunnlag ikke om hovedanklagers beslutninger, f.eks. om iverksettelse av etterforskning av konkrete situasjoner eller personer.