Skriftleg spørsmål fra Grete Wold (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:454 (2023-2024)
Innlevert: 16.11.2023
Sendt: 16.11.2023
Svart på: 23.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Mange har god effekt av sitt behandlingstilbud hos kiropraktor, et kutt i refusjon til denne behandlingen vil gjøre den dyrere.
Hvilke konsekvenser mener statsråden kuttet vil ha for pasientene som har god effekt av behandlingstilbudet de får i dag?

Grunngiving

Det foreslås i regjeringens forslag til statsbudsjettet 2024 å redusere folketrygdens refusjon til kiropraktorbehandling.
Muskel- og skjelettlidelser er lidelser som er i sterk vekst i samfunnet. Store deler av refusjonen oppgir fagfeltet å sette av til forskning på blant annet kvinnehelse. Denne forskningen, gjennom Forskningsstiftelsen ELIB, Et liv i bevegelse, vil også lide under kuttet av refusjonen som halveres. Det samme vil fondet som går til etter- og videreutdanning av kiropraktorer som er med på å utvikle og opprettholde høy kvalitet i tjenestetilbudet i primærhelsetjenesten.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Forslaget om reduksjon i folketrygdens refusjonstakster til kiropraktorer på 100 mill. kroner i Prop. 1 S (2023-2024), er et nødvendig tiltak for å skape rom for andre prioriterte oppgaver som styrking av sykehusene og fastlegeordningen, samt til utbygging av lavterskeltilbud innen psykisk helse. Det foreslås at reduksjonen gjennomføres ved å om lag halvere refusjonstakstene for kiropraktorbehandling.
Forslaget om å halvere refusjonene for kiropraktorbehandling antas å ikke øke belastningen på fastlegene.
Kiropraktorenes totaløkonomi antas i liten grad å være avhengig av de inntektene som kommer av folketrygdens refusjonsordning. Reduksjonen i refusjonen vil derfor ha liten betydning for det totale tjenestetilbudet av denne helsetjenesten.
Dagens refusjonsnivå for kiropraktorer innebærer en stønad på 176 kroner for førstegangs undersøkelse, deretter 81 kroner for videre behandlingstimer. Refusjonen fra folketrygden utgjør derfor bare en liten del av pasientens totale kostnader. Kiropraktorens rett til refusjon er ikke avhengig av avtale eller annen tilknytning til den offentlige helsetjenesten.
Pasienter med behov for behandling for muskel- og skjelettplager har tilgang til annet helsepersonell som behandler sykdom og skade i muskel- og skjelettsystemet, for eksempel fysioterapeuter. Fysioterapitjeneste er en lovpålagt oppgave som finnes i alle kommuner. Pasienter som får behandling hos avtalefysioterapeuter betaler egenandel, og den er inkludert i egenandelstak-ordningen.
Kiropraktorer har i dag fri prisfastsettelse, og prisen på tjenestene må antas å avhenge av flere forhold enn trygderefusjon og nivået på denne. Det vil således være en mulighet for at prisen for behandling vil kunne bli noe høyere.
Jeg viser til at vi i Prop. 1 S (2023-2024) foreslår å videreføre bevilgningen på 1 mill. kroner til en forskningsstiftelse etablert av Norsk kiropraktorforbund. Stiftelsen har et nært samarbeid med Universitetet i Stavanger og bidrar til forskningsaktivitet innen muskel- og skjelettsykdommer og kiropraktikk.
Regjeringen legger opp til å skjerme midler til etter- og videreutdanning for kiropraktorer i 2024.