Skriftleg spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til statsministeren

Dokument nr. 15:455 (2023-2024)
Innlevert: 16.11.2023
Sendt: 17.11.2023
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Svart på: 27.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Har oppdraget helseminister Ingvild Kjerkol høsten 2022 ga Helse Nord, om å se på tiltak som innebærer endringer i funksjons- og oppgavedelingen for å sikre bærekraft, vært behandlet i regjeringen?

Grunngiving

Helse- og omsorgsdepartementet ga 9.11.2022 oppdrag til Helse-Nord om å se på tiltak som innebærer endringer i funksjons- og oppgavedeling for å sikre bærekraft i regionen. Etter ett års arbeid, la fem arbeidsgrupper den 14.11.2023 frem sine anbefalinger. Etter Helse Nords tidsplan skal forslagene gjennomgå drøfting og dialog med tillitsvalgte og brukerorganisasjoner, før styret i Helse Nord skal vedta et endelig høringsutkast 20.12.23. Allerede 14.11.23 gikk Senterpartiet ut og sa forslagene fra arbeidsgruppene var ukloke og at Senterpartiet vil opprettholde akuttfunksjoner og fødetilbudet i hele landsdelen. Utspillet fra Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad har skapt forvirring knyttet til om den omfattende prosessen regjeringen har igangsatt. som Helse Nord har arbeidet med i over ett år og som naturlig nok skaper utrygghet og uro i befolkningen, er forankret i regjeringen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg ga i foretaksmøtet 9. november 2022 Helse Nord RHF i oppdrag å se på tiltak for å sikre økonomisk bærekraft, inkludert å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling som bidrar til at Helse Nord RHF kan ivareta sitt sørge for-ansvar på lang sikt. Oppdraget ble varslet i Prop. 1 S (2022-2023) som Regjeringen la fram 6. oktober 2022 med følgende omtale:

«Helse Nord RHF har nå svært negative økonomiske resultater målt mot egne budsjett ved flere av sine helseforetak. Allerede før pandemien var det identifisert behov for omstilling for å få en drift tilpasset de økonomiske rammene. Det var vanskelig å videreføre dette arbeidet under pandemien. Regionens resultater så langt i 2022 viser at de økonomiske utfordringene er så omfattende at styret i Helse Nord RHF vurderer at forutsetningene for å iverksette nye større investeringer ikke lenger er tilstede. Den økonomiske utviklingen i regionen er svært bekymringsfull og innebærer behov for omfattende omstillingstiltak, som det nå arbeides med. Det er helt avgjørende for Helse Nord RHF sin langsiktige økonomiske stilling og framtidige handlingsrom at økonomien kommer under kontroll. Helse Nord RHF vil få i oppdrag å vurdere egnede tiltak.»

Oppdraget som jeg ga Helse Nord RHF i foretaksmøtet 9. november 2022 handlet både om kortsiktige tiltak knyttet til behov for økonomisk kontroll og et langsiktig oppdrag for å sikre en faglig bærekraftig spesialisthelsetjeneste i Helse Nord. Denne prosessen er nå i gang. Det er lagt fram anbefalinger fra fem ulike arbeidsgrupper som skal samles til en helhetlig plan. Denne skal styrebehandles før den sendes ut på bred høring i januar. Her skal alle syn få komme til uttrykk. Etter høringen vil styret behandle saken på nytt og deretter sende sine anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet i april neste år. Regjeringen vil så gjøre en helhetlig vurdering av saken. Regjeringens mål er å sikre et best mulig sykehustilbud i Nord-Norge.