Skriftleg spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:456 (2023-2024)
Innlevert: 16.11.2023
Sendt: 17.11.2023
Svart på: 21.11.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Ønsker olje- og energiministeren å begrense ny letevirksomhet til områder «rundt eksisterende olje- og gassplattformer», slik statsministeren nylig har uttalt, og hvilke endringer vil regjeringen gjøre i kriteriene for tildeling i av leteområder for å oppnå dette?

Grunngiving

Klimautvalget 2050 foreslår i sin rapport blant annet «en stopp i tildeling av lisenser uten umiddelbar nærhet til eksisterende infrastruktur». Utvalget foreslår altså å skille mellom områder direkte tilknyttet eksisterende olje- og gassanlegg, der eventuelle funn kan bygges ut relativt raskt og med lave utslipp, og områder som ligger lenger unna og som dermed vil kreve større ressurser og lengre tid å bygge ut. Utbygging i de sistnevnte områdene vil ha mer langsiktige konsekvenser for klimagassutslipp, kraftforbruk og næringsstruktur, og bør derfor unngås dersom målet i Klimaloven skal nås.
Statsministeren har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han også ønsker et skille mellom områder nært eksisterende infrastruktur og andre områder. Til VG 16. november uttalte han for eksempel at:

«Norge satser nå mest på leting rundt eksisterende olje- og gassplattformer, ikke på åpning av helt nye felt.»

Det er riktig at tildeling av lisenser i nye områder er redusert som følge av regjeringens avtale med SV om ikke å gjennomføre ordinære (nummererte) konsesjonsrunder i denne stortingsperioden. Samtidig fortsetter tildelingen av lisenser gjennom ordningen for tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO).
I kriteriene som ligger til grunn for utvidelse av TFO-området er det ingenting som sikrer at nye lisenser bare deles ut «rundt eksisterende olje- og gassplattformer». Tvert imot: Ifølge disse kriteriene er det tilstrekkelig at et felt «grenser til eksisterende forhåndsdefinerte områder» for at det skal kunne innlemmes i TFO-området. Kriteriene åpner også for å inkludere områder der tidligere har foregått leting. Dette legger til rette for en evig utvidelse av TFO-området, uavhengig av nærhet til eksisterende infrastruktur.
Hvis regjeringen reelt ønsker å redusere leting som ikke foregår «rundt eksisterende olje- og gassplattformer» burde dagens TFO-område avgrenses basert på avstand fra eksisterende infrastruktur, og kriteriene for å inkludere områder i TFO bør revideres sil at areal med letehistorie og areal som grenser til eksisterende TFO-områder ikke lenger legges til grunn.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: I Prop. 97 S (2022–2023) Utbygging og drift av Yggdrasil-området og Fenris, samt videreutvikling av Valhall, med status for olje- og gassvirksomheten mv., jf. Innst. 459 S (2022–2023), la regjeringen sist frem sin petroleumspolitikk.
Det fremgår her at regjeringen vil legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv gjennom å videreføre en stabil og forutsigbar petroleumspolitikk, fortsette å utvikle petroleumspolitikken, legge til rette for at norsk sokkel fortsatt skal være en stabil og langsiktig leverandør av olje og gass til Europa i en krevende tid og legge til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk kontinentalsokkel av olje- og gassvirksomhet, med økt innslag av næringer knyttet til karbonfangst og -lagring, hydrogen, havvind, havbruk og mineraler.
Det fremgår videre av samme proposisjon at regjeringen vil videreføre konsesjonssystemet. Det skal fortsatt gis tillatelser til å lete etter olje og gass i nye områder. Tildeling av nye utvinningstillatelser skal hovedsakelig skje gjennom forutsigbar tilgang på leteareal gjennom tildeling i allerede forhåndsdefinerte områder (TFO). Jeg vil også vise til mitt brev av 6. november i år hvor jeg svarer på spørsmål 305 til skriftlig besvarelse fra representant Haltbrekken.
Norsk kontinentalsokkel er i en moden fase og det er etablert eller planlagt omfattende infrastruktur. Det innebærer at store deler av de åpnede delene av kontinentalsokkelen har vært tilgjengelig for leting, nå er utforsket i tiår og nå er omfattet av TFO-konsesjonsrunden. Konsesjonssystemet ligger fast, jf. Meld. St. 11 (2021–2022) Tilleggsmelding til Meld. St. 36 (2020–2021) Energi til arbeid – langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser, og er forankret gjennom behandlingen av en rekke fremlegg for Stortinget.