Skriftleg spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:498 (2023-2024)
Innlevert: 21.11.2023
Sendt: 21.11.2023
Svart på: 29.11.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Rundt 250 nordmenn har vært innesperret på Gazastripen under Israels brutale krig. Heldigvis er noen nå evakuert og på vei hjem til Norge.
Vil justisministeren legge til rette for at de som har vært offer for eller vitne til krigsforbrytelser rapporterer det inn til Kripos slik at det kan inngå i den internasjonale dokumentasjonen og legge grunnlag for erstatning og straffeutmåling?

Grunngiving

I forbindelse med at flyktninger fra krigen i Ukraina ankom Norge etablerte Kripos en arbeidsgruppe som identifiserer personer som har vært vitne til eller selv vært offer for krigsforbrytelser i Ukraina. Dette ble begrunnet med at at:

"Gjennom dette arbeidet vil Norge både bidra med informasjon til de ulike internasjonale etterforskningene som er satt i gang, men også på sikt kunne opprette egne straffesaker i Norge".

De samme hensyn gjør seg gjeldene for dem som nå kommer hjem til Norge fra Gazastripen. Det er viktig å få samle inn informasjon særlig når den internasjonale straffedomstolen ikke får tilgang til til Israel, Gaza og vestbredden.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er glad for at mange norske borger nå har kommet trygt hjem. Norske myndigheter gjør det vi kan for å bistå norske borgere som ennå ikke har kommet seg ut av området.
Alle disse har vært vitne til en humanitær katastrofe, som følge av krigen i Palestina og Israel. Enkelte kan også ha vært ofre for ulike former for overgrep. Om disse overgrepene juridisk sett kan betegnes som krigsforbrytelser, vil bero på politiets etterforskning.
Det er helt klart ønskelig at informasjon om urett og overgrep formidles til politiet, og det kan også være nødvendig med proaktive grep for å innhente slik informasjon fra ofre og vitner. Dette har eksempelvis blitt gjort i tilknytning til krigen i Ukraina, hvor Kripos og Det nasjonale statsadvokatembetet for innsats mot organisert og annen alvorlig kriminalitet (NAST) har trappet opp sin innsats for å samle inn relevant informasjon og å vurdere om etterforskningen i enkelte saker må iverksettes.
Likeledes har politiet også tilrettelagt for at mennesker som kommer til Norge fra Gaza på en enkel og betryggende måte kan ta kontakt med politiet gjennom politiets tipsmottak. Informasjon om hvordan slik informasjon kan gis, enten man er offer eller vitne, er distribuert til aktuelle personer blant annet ved innreise. Det er også informasjonsutveksling mellom politiet og Utenriksdepartementet for å bidra til at flest mulig får informasjon om hvordan en kan komme i kontakt med politiet. Videre vil bearbeiding av mottatt informasjon bl.a. har som formål å avgjøre om det skal iverksettes etterforskning.