Skriftleg spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:692 (2023-2024)
Innlevert: 13.12.2023
Sendt: 13.12.2023
Svart på: 20.12.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Kan statsråden opplyse om hva disse HMS-kravene inneholder, hva som er krav til utlufting på banene, hvilke krav som legges til grunn for nivå av blykonsentrasjon, samt hva målingene viste på de to nedlagte banene?

Grunngiving

Statsråden skriver i svar på skriftlig spørsmål fra undertegnede at Politidirektoratet har opplyst at det i Sør-Øst politidistrikt de siste årene blitt lagt ned to innendørs skytebaner, en ved Larvik politistasjon og en ved Sandefjord politistasjon, og at nedleggelsen skyldes at banene ikke lengre oppfyller HMS-kravene til utlufting.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg har forelagt spørsmålet for Politidirektoratet som opplyser følgende:
Skytebaner skal oppfylle kravene til trygghet som er fastsatt av Politidirektoratet, samt andre offentlige krav jf. § 8-2 i Forskrift om våpen, skytevåpen, våpendelar og ammunisjon. Politidirektoratet opplyser at Politiets fellestjenester har fått utarbeidet en kravspesifikasjon for utforming av innendørs skytebaner med blant annet beskrivelse av ventilasjon og overflater som skal ha til hensikt å forebygge mot eksponering for bly og andre helse- og miljøfarlige stoffer. HMS-krav for nivå for blykonsentrasjon bygger på grenseverdiene som fremgår av de helsebaserte tilstandsklassene for forurenset grunn (TA-2553/2009). Disse angir fem tilstandsklasser for forurensningsrisiko med tilhørende grenseverdier som spenner fra meget god til svært dårlig.
Skytebanen ved Sandefjord politistasjon ble i 2022 målt til 87 600 mg/kg, som tilhører tilstandsklasse 5, Svært dårlig.
Når det gjelder skytebanen ved Larvik politistasjon har Politidirektoratet i en rettelse opplyst at det ikke foreligger oppdaterte målinger av blyforurensning for denne banen. Det opplyses at nedleggingen var begrunnet i et generelt behov for betydelige oppgraderinger av gammel bygningsmasse for å sikre forsvarlig og hensiktsmessig bruk. Politidirektoratet opplyser at Sør-Øst politidistrikt vurderte at opprettholdelse av banene ville ha en marginal operativ effekt for et begrenset antall ansatte, sammenlignet med en investering i felles treningsanlegg. Det ble i stedet prioritert å investere i nye treningsfasiliteter i de tre geografiske driftsenhetene (GDE) Buskerud, Telemark og Vestfold.