Skriftleg spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:805 (2023-2024)
Innlevert: 31.12.2023
Sendt: 02.01.2024
Svart på: 08.01.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvilke vurderinger er gjort av de omstendigheter jussprofessor Johan Giertsens i VGs nettsak av 10.12.23 påpeker om granskningsutvalget regjeringen har nedsatt for å undersøke saken om Nasjonal sikkerhetsmyndighets ulovlige lån, og det bes særlig om en utfyllende kommentar til den forfatningsrettslige problemstillingen om at et av Stortingets organer (Riksrevisjonen) kan bli gransket av et utvalg som arbeider på oppdrag fra regjeringen?

Grunngiving

Det vises til VGs nettsak av 10.12.23 hvor jussprofessor Johan Giertsen uttaler seg om det granskningsutvalget regjeringen nå har nedsatt for å undersøke saken om Nasjonal sikkerhetsmyndighets ulovlige lån. De problemstillingene det bes om å få opplyst hvordan statsråden og departementet har vurdert, hitsettes i det følgende:

«Jusprofessor Johan Giertsen ved Universitetet i Bergen sier at Stortinget bør bli oppdragsgiver for granskingen, ikke regjeringen.
– Det er bare Stortinget som kan gi grønt lys for å pådra staten gjeld. Det står i Grunnloven. Da er vi i den innerste kjernen av Stortingets kontroll av forvaltningen, sier Giertsen.
Han viser til striden om avtaleutkastet som ble lagt frem for Justisdepartementet og Kommunaldepartementet i slutten av mai i fjor.
– Den avgåtte NSM-sjefen opplyste til VG «at departementet var kjent med at NSM ville inngå en «leieavtale med innebygget finansiering». Justisdepartementets håndtering blir derfor en del av granskingen, sier han.
– Regjeringen bør ikke være oppdragsgiver for en gransking der et departement kan komme i skuddlinjen, og der statsrådens ansvar kan bli et spørsmål, sier han.
Fem departementer kan bli berørt av granskningen Mehl har varslet, ifølge Justisdepartementet.
Han mener at en kommisjon nedsatt av Stortinget bør stå for granskingen av NSM. På grunnlag av undersøkelsen kan Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i etterkant gå inn i saken.
– Det er så mye gravearbeid her, at det mest hensiktsmessige vil være et eget granskingsutvalg. Så må Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité foreta den politiske vurderingen av dette i fase to, sier Giertsen.
Riksrevisjonen har varslet at de må gå gjennom sitt arbeid med NSM i 2022 på nytt. De kan derfor bli gransket i regjeringens varslede undersøkelser. Offisielt er Riksrevisjonen en del av Stortinget.
Giertsen advarer mot at regjeringen får granske et av Stortingets organer.
– Et tema i granskingen kan bli om Riksrevisjonens kontroll av NSM har vært forsvarlig. Riksrevisjonen er et organ for Stortinget. Stortinget bør ikke akseptere at en gransking iverksatt av regjeringen skal undersøke et organ for Stortinget, sier Giertsen.»

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/VPA8vr/jusprofessor-mener-stortinget-maa-granske-nsm-skandalen

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til at regjeringen har satt ned et uavhengig utvalg som skal foreta en gjennomgang og vurdering av saksbehandlingen og beslutningsprosesser i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i denne saken. Utvalget har også i sitt mandat, i den grad det er relevant, å gjennomgå og vurdere dialogen med blant annet privat utleier og långiver, Justis- og beredskapsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Statsbygg, samt saksbehandlingen i relevante departementer og etater knyttet til saken. Utvalgets rapport skal foreligge innen 1. mars 2024.
Jeg registrerer også at Riksrevisjonen har uttalt at de også vil gå gjennom sin revisjon av NSM for 2022 på nytt.