Skriftleg spørsmål fra Hans Andreas Limi (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:903 (2023-2024)
Innlevert: 12.01.2024
Sendt: 15.01.2024
Svart på: 23.01.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Hans Andreas Limi (FrP)

Spørsmål

Hans Andreas Limi (FrP): Hvilke konkrete omstendigheter ved sakens karakter gjør det rimelig å beregne oppsigelsestiden fra 01.01.24 for nylig avgått sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet – hvordan er de kryssende hensyn avveid mot hverandre og hvilke konkrete hensyn ble avgjørende for konklusjonen i den «helhetsvurderingen» det vises til – og er det korrekt at den nylig avgåtte direktørens håndtering av pressehenvendelser utgjør deler av begrunnelsen for at det offentlige utbetaler en høyere etterlønn enn vedkommende har krav på etter loven?

Grunngiving

Det vises til mitt skriftlige spørsmål nr. 790 av 22.12.23 og statsrådens respons til spørsmålet av 08.01.24. Spørsmålsstiller opplever at statsråden ikke svarer på noe av det som blir etterspurt, men gir en svært kort og generell redegjørelse om det mest sentrale faktum og en henvisning til relevant lovverk, omkring beregningen av oppsigelsestiden til avgått direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det vesentligste av opplysningene i statsrådens respons til spørsmålet, fremgår også av begrunnelsen til spørsmålet og Nettavisens nettsak av 22.12.23 som det der henvises til.

https://www.nettavisen.no/okonomi/avgatt-nsm-sjef-far-hoyere-etterlonn-enn-normalt/s/5-95-1537320

Det som ønskes besvart er hvilke konkrete omstendigheter som ble vektlagt i favør av konklusjonen om å gjøre unntak fra lovens ordning, slik at oppsigelsestiden beregnes fra 01.01.24 med den konsekvens at nylig avgått sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet får utbetalt nesten én måned mer etterlønn enn hun har krav på etter loven. Sagt på en annen måte: Hvordan er de kryssende hensyn avveid mot hverandre og hvilke konkrete hensyn ble avgjørende for konklusjonen i den «helhetsvurderingen» det vises til i besvarelsen av spørsmål nr. 790. På bakgrunn av den siste setningen i statsrådens besvarelse av spørsmål nr. 790, bes det også om en særskilt bekreftelse på at den nylig avgåtte direktørens håndtering av pressehenvendelser utgjør deler av begrunnelsen for at det offentlige utbetaler en høyere etterlønn enn det som er normert i statsansattloven § 22.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til mitt svar til representantens spørsmål nr. 790. Sofie Nystrøm sa opp sin stilling som direktør for NSM med øyeblikkelig virkning 8. desember 2023. Gitt omstendighetene i saken fant departementet det ikke naturlig å pålegge Nystrøm å arbeide i sin oppsigelsestid, slik man normalt gjør når man sier opp et arbeidsforhold. Nystrøm gikk ikke direkte over i annen stilling. På normal måte betaler staten lønn i oppsigelsestiden. Oppsigelsestiden ble her beregnet fra 1. januar 2024, som er den 1. i påfølgende måned. Som fremholdt i mitt svar på spørsmål nr. 790, dekker ikke staten noen av Nystrøms kostnader med å besvare mediehenvendelser. Saken er for øvrig håndtert som en personalsak.