Skriftleg spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:983 (2023-2024)
Innlevert: 19.01.2024
Sendt: 22.01.2024
Svart på: 30.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Synes helseministeren det er riktig bruk av helsekroner at direktøren på sykehuset i Østfold fikk en sluttpakke på over 2 millioner kroner da hun måtte fratre grunnet dårlig utført jobb?

Grunngiving

Direktøren på sykehuset Østfold måtte tidlig i januar fratre da hun ikke utførte jobben tilfredsstillende, så hun ble bedt om å fratre. Helseministeren har mulighet til å instruere helsevesenet til ikke å tilby så lukrative klausuler i kontraktene som belønner ledere som ikke utfører tilfredsstillende jobb.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er styrene i helseforetakene som ansetter daglig leder, inngår avtale og som fastsetter lønnsnivået til vedkommende. Helseforetakene skal gjøre dette i tråd med statens retningslinjer for lederlønn i selskaper med direkte statlig eierandel, fastsatt av Nærings- og fiskeridepartementet 12. desember 2022. Retningslinjene og statens forventninger til lederlønn fremkommer i Meld. St. 6 (2022-2023) Et grønnere og mer aktivt eierskap (Eierskapsmeldingen). Jeg har presisert, senest i foretaksmøtet i Helse Sør-Øst RHF 17. januar 2023, at disse retningslinjene gjelder for helseforetakene.
Den konkrete sluttavtalen som er inngått med tidligere direktør i Sykehuset Østfold HF er som sagt styrets ansvar. I de nevnte retningslinjene fremgår det blant annet at dersom virksomheten inngår en avtale om sluttvederlag, så forventer staten at avtalt sluttvederlag og lønn i oppsigelsestiden i sum ikke overstiger 12 månedslønner. Helse Sør-Øst RHF har opplyst til departementet at den aktuelle sluttavtalen ligger innenfor dette kravet.