Skriftleg spørsmål fra Grete Wold (SV) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1021 (2023-2024)
Innlevert: 24.01.2024
Sendt: 25.01.2024
Svart på: 01.02.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Hvordan har man sikret at barnehage og skole er i stand til å møte barn som påvirkes av situasjonen i Gaza?

Grunngiving

Barn får med seg de forferdelige bildene i aviser, tv og sosiale medier, og det oppleves skremmende. Det er også mange barn som er direkte berørt fordi de har familie og nettverk som lever under forferdelige forhold, og det er barn som har klart å komme til Norge etter å ha opplevd forferdelige ting. Disse må sikres ivaretakelse også i skole og barnehage.
Når det brøt ut krig i Ukraina, så jobbet man med å sikre god kompetanse ut i barnehage og skole, slik at ansatte ble tryggere på det å snakke med barna om krigen. Det har ikke fremkommet at man har gjort et tilsvarende arbeid i forbindelse med situasjonen i Gaza, hvor det kommer forferdelige bilder og skremmende historier med, og av barn. Det er derfor av interesse å vite om man også nå har et pågående arbeid på dette. I hvilken grad er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress involvert i dette arbeidet, og hvordan sikres godt samarbeid mellom barnehage og skoleeiere slik at alle får et faglig forsvarlig tilbud der de bor.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Jeg er enig med representanten i at bildene vi ser fra Midtøsten er forferdelige. Det som skjer er dypt tragisk, og vi vet at også barn i Norge er engstelige for det de ser og hører, både de som er direkte berørt gjennom familie og nettverk og de som ser og hører om dette gjennom ulike medier.
Det er barnehageeiere og skoleeiere som har ansvar for å ha riktig kompetanse i barnehagene og skolene sine. Samtidig må vi anerkjenne at tiden vi lever i krever mye av dem som jobber i skole og barnehage, både når det gjelder å ha kompetanse og å kunne gi trygghet og omsorg til barn og unge. Derfor har Utdanningsdirektoratets utviklet støtteressurser barnehager og skoler kan bruke i dette krevende arbeidet.
På Utdanningsdirektoratets nettsider ligger det støtte til hvordan man kan snakke med barn og unge om krig og konflikt. Utdanningsdirektoratet sendte i november 2023 ut e-post til barnehager, grunnskoler, videregående skoler, kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere der det lå ved lenker til støttemateriell på udir.no ansatte kan ta utgangspunkt i når de skal snakke med barn og unge som det som skjer i Gaza. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har ikke vært involvert i dette arbeidet. Fra Utdanningsdirektoratets nettsider er det lenket videre til ulike andre støtteressurser, f.eks. hos Statped, Helse-Norge og Dembra. Dembra er et tilbud som skal styrke arbeidet mot fordommer og gruppefiendtlighet og bidra til å gi lærere, skoleledere og lærerutdannere verktøy og veiledning til å skape inkluderende skolemiljø og bygge demokratisk kompetanse. På dembra.no ligger det i dag konkrete tips til lærere i skolen om hvordan man snakker med elever om krigshandlingene på Gaza.
I tillegg bidrar de syv freds- og menneskerettighetssentrene inn i skolenes arbeid med tematikk som demokratisk medborgerskap og menneskerettigheter gjennom sine utadrettede pedagogiske tilbud til skoleelever, fra barneskole til videregående nivå. Sentrene har ulik regional plassering og bidrar dermed samlet til å gi et landsdekkende tilbud.