Skriftleg spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1223 (2023-2024)
Innlevert: 12.02.2024
Sendt: 13.02.2024
Svart på: 21.02.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Kan statsråden garantere at rettssikkerheten på Vestlandet i saker hvor det gjennomføres obduksjon ikke er truet, og hvis det ikke kan gis en uforbeholden garanti hva vil statsråden med det konstitusjonelle ansvaret for justissektoren umiddelbart foreta seg for å sikre rettssikkerheten på Vestlandet?

Grunngiving

I artikkelen «Rettssikkerheten på Vestlandet er truet», publisert 5. februar i Bergens Tidende, uttaler rettsmedisiner Peer Kåre Lilleng seg om et uforsvarlig arbeidspress. Lilleng uttaler blant annet følgende til Bergens tidende:

«Med et slikt arbeidspress kan jeg overse noe under en obduksjon. En feil kan få store konsekvenser, og i verste fall føre til justismord. Rettssikkerheten på Vestlandet er truet.»

Spørsmålsstiller viser til tilsvarende nyhetssaker fra TV2.

I alvorlige straffesaker, hvor liv har gått tapt, er det helt avgjørende for en velfungerende rettsstat at det ikke er noen tvil om at rettsikkerheten er ivaretatt i hele straffesakskjeden. Spørsmålsstiller ønsker derfor en garanti fra statsråden om at rettssikkerheten på Vestlandet ikke er truet i denne typen straffesaker. Dersom det ikke kan gis en uforbeholden garanti om dette, bes det om en tilbakemelding på hva statsråden med det konstitusjonelle ansvaret for landets justissektor umiddelbart vil foreta seg for å sikre rettssikkerheten på Vestlandet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Justissektorens ansvar er å følge opp de føringer som er gitt i regler i straffeprosessloven om begjæring om rettsmedisinske obduksjoner. Tjenestene knyttet til rettsmedisinske obduksjoner finansieres ved stykkprissatser for medisinsk sakkyndige, samt et faktureringsgebyr som dekkes av politiet som er rekvirent. Helsesektorens ansvar er å sørge for forsvarlig kompetanse og kapasitet på rettsmedisinske tjenester. Jeg har derfor forelagt svaret for Helse- og omsorgsministeren.
Rettsmedisinsk obduksjon besluttes primært av påtalemyndigheten i henhold til straffeprosessloven § 228 og påtaleinstruksen kapittel 13 når det er grunn til mistanke om at noens død skyldes en straffbar handling eller når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever slik undersøkelse. For å sikre at politiet skal kunne vurdere behovet for sakkyndig likundersøkelse, er leger pålagt meldeplikt til politiet dersom det er «grunn til å tro at dødsfallet er unaturlig», jf. helsepersonelloven § 36 tredje ledd.
Antall innmeldte unaturlige dødsfall fra leger til politiet har økt markant de siste årene og tilsvarende med politiet/påtalemyndighetens begjæringer om rettsmedisinske obduksjoner. Dette kan ha ført til at det er press på kapasiteten til de avdelingene som utfører denne tjenesten. Rettsmedisinsk obduksjon tilbys og gjennomføres i all hovedsak ved patologiavdelinger ved universitetssykehusene. I Oslo er det en egen rettsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus HF. I Bergen har Universitetet i Bergen ansvar for rettsmedisin. Det er leger og spesialister med kompetanse innen patologi som de fleste steder ivaretar både medisinske og rettsmedisinske obduksjoner.
Helse- og omsorgsministeren viser til at det er rekrutteringsutfordringer i mange deler av helse- og omsorgstjenestene, og særlig i distriktene, slik at det er viktig å ha en god prioritering i bruken av helsepersonell. Det vil også gjelde for oppgaver innenfor patologi og rettsmedisin En helhetlig tilnærming til hvordan Regjeringen skal møte personellutfordringene vil bli lagt fram i Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Helse- og omsorgsministeren viser også til svar på skriftlig spørsmål nr. 1207 om samme saksområde.
Rettsmedisinske tjenester er helt sentrale for kvalitet og rettsikkerhet i straffesaksarbeidet. Det er viktig at de rettsmedisinske tjenestene har kapasitet og kompetanse til å avdekke saker der det er mistanke om at døden er forvoldt ved en straffbar handling. Jeg vil videre påpeke at rettsmedisinske obduksjoner skal prioriteres før medisinske, slik det også fremgår av forarbeidene til obduksjonsloven § 6. For øvrig viser jeg til Helse- og omsorgsministerens svar på spørsmål 1207 og 1221.