Skriftleg spørsmål fra Anna Molberg (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1615 (2023-2024)
Innlevert: 22.03.2024
Sendt: 02.04.2024
Svart på: 08.04.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hvordan har faktisk saksbehandlingstid for søknader fra arbeidsgivere om refusjon for sykepenger dag 1-16 utviklet seg de siste 10 årene, hva er årsaken til utviklingen de siste par årene, og hvordan forventer statsråden at forventet saksbehandlingstid for refusjon dag 1-16 vil utvikle seg i 2024 og 2025?

Grunngiving

Refusjon for sykepenger dag 1-16 har i dag forventet saksbehandlingstid på 11 måneder. Det er en bekymring at arbeidsgivere som legger ut store beløp kan få likviditetsproblemer.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Arbeids- og velferdsetaten kan dekke sykepenger i arbeidsgiverperioden (dag 1-16) for arbeidstakere med en helsetilstand som medfører økt risiko for særlig høyt sykefravær. I ordningen legger arbeidsgiver ut for arbeidsgiverperioden og får en refusjon fra Arbeids- og velferdsetaten. Formålet med denne ordningen er å motvirke at arbeidsgiveransvaret for sykepenger skal gi økte problemer på arbeidsmarkedet for personer som av ulike årsaker har større risiko for sykefravær enn det som er vanlig for arbeidstakere for øvrig.
Representanten viser til at Arbeids- og velferdsetaten har lang saksbehandlingstid på søknader om refusjon for sykepenger i arbeidsgiverperioden. Disse sakene utgjør rundt 3 til 4 prosent av sykepengesøknadene, og jeg har forståelse for at lang saksbehandlingstid kan være utfordrende for bedriftene som blir berørt.
Sykepenger behandles både i gamle og nye fagsystemer. Arbeids- og velferdsetaten har informert meg om at de ikke har statistikken som representanten etterspør. Dette skyldes manglende funksjonalitet i gammelt fagsystem, og at funksjonaliteten i nytt fagsystem fremdeles er under arbeid.
Årsakene til lang saksbehandlingstid er etterslepet etter koronapandemien og forsinkelsene i utviklingen av nytt fagsystem. Inngangen av søknader har også vært høyere på sykepengeområdet fra desember 2023 sammenlignet med samme periode året før. Arbeids- og velferdsetaten har vært nødt til å prioritere utbetalinger til personbrukere og klager for å sikre livsopphold. I 2023 har etaten også prioritert ordinære refusjoner til arbeidsgivere ut over arbeidsgiverperioden. Disse sakene utgjør lengre perioder og er derfor viktigere for virksomhetene.
Det siste året har etaten nærmere halvert antall ubehandlede saker som gjelder refusjoner innenfor arbeidsgiverperioden. I overkant av 60 prosent av disse sakene behandles nå av en robot, noe som innebærer at mange virksomheter opplever mye kortere saksbehandlingstid enn elleve måneder. Disse sakene behandles på under en uke. Dessverre har Arbeids- og velferdsetaten fortsatt ikke klart å få ned saksbehandlingstidene for de manuelle sakene. Arbeids- og velferdsetaten har hatt dialog med NHO om hvordan søknadene bør utformes for at de skal kunne behandles av roboten, og etaten har mulighet for å prioritere saker hvor det er ekstra kritisk for virksomheten.
Kortere saksbehandlingstid for de manuelle sakene vil antakelig ikke være på plass før etaten får funksjonalitet for disse sakene i det nye fagsystemet. Dette er forventet å komme i løpet av 2025. Arbeids- og velferdsetaten har informert meg om at de for 2024 dessverre ikke forventer forbedring i saksbehandlingstiden, men at det er forventet forbedringer mot slutten av 2025.