Skriftleg spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1677 (2023-2024)
Innlevert: 05.04.2024
Sendt: 08.04.2024
Rette vedkommende: Energiministeren
Svart på: 16.04.2024 av energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I Meld. St. 21 sier regjeringen at de vil: "Ikke tillate utvinning av aktive hydrotermale strukturer og beskytte slike strukturer slik at de ikke blir skadd av virksomhet i tilgrensende områder." Rett etter står det at de bare skal "bare godkjenne utvinningsplaner dersom det kan godtgjøres at utvinning kan gjennomføres slik at det ikke medfører vesentlige negative virkninger for naturmangfoldet knyttet til de aktive hydrotermale strukturene."
Kan statsråden forklare hvorfor disse ikke er i strid med hverandre?

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringens forvaltning av norske havbunnsmineralressurser ble lagt frem i Meld. St. 25 (2022-2023). Denne stortingsmeldingen inneholdt både forslag til åpning av areal og en strategi for forvaltning av havbunnsmineralressursene. Stortinget sluttet seg til regjeringens forslag med noen justeringer, jf. Innst. 162 S (2023-2024).
De setningene som representanten trekker frem fra Meld St. 21 (2023-2024) i sitt spørsmål er en gjengivelse av et «regjeringen vil-punkt» fra Meld. St. 25 (2022-2023). Dette vilkåret ble satt som følge av at regjeringen konkluderte i åpningsprosessen for havbunnsmineralvirksomhet at det var hensiktsmessig å særlig beskytte de aktive hydrotermale strukturene.
Det omtalte «regjeringen vil-punktet» fra Meld. St. 25 (2022-2023) betyr at utvinning av aktive hydrotermale strukturer forbys (setning 1), dvs. at ingen kommersielle aktører vil få tillatelse til å utvinne mineraler fra de aktive hydrotermale strukturene og at disse skal beskyttes slik at de ikke blir skadet av virksomhet i tilgrensende områder. Videre sies det at man kun får godkjent en utvinningsplan dersom det kan godtgjøres at utvinning kan gjennomføres slik at det ikke medfører vesentlige negative virkninger for naturmangfoldet knyttet til de aktive hydrotermale strukturene (setning 2). Dette innebærer at rettighetshaverne må dokumentere at planlagt utvinning av mineralressurser fra andre kilder enn de aktive hydrotermale strukturene, dvs. slik som de inaktive, ikke fører til vesentlige negative virkninger for naturmangfoldet knyttet til de aktive hydrotermale strukturene. Denne setningen beskriver hva operatøren må godtgjøre i en ev. utvinningsplan knyttet til andre forekomster enn aktive hydrotermale strukturer, og svekker ikke den direkte beskyttelsen som de aktive hydrotermale strukturene er gitt gjennom første setning.
Jeg kan ikke se at det er noe motstrid i disse setningene. Det er heller ingen innholdsmessig forskjell ved at dette regjeringen vil-punktet står samlet i Meld. St. 25 (2022-2023), mens det i Meld. St. 21 (2023-2024) er delt på to punkter.