9. Barents parlamentariske samarbeid

Norge overtok formannskapet i Barentsrådet på Barentsrådets møte i Kiruna den 12. oktober 2011. Overtakelsen fant sted 540 meter under bakken i LKABs visningsgruve i Kiruna, og markerte slutten på Sveriges toårige formannskap for Barentsrådet. Fra Stortinget deltok Bendiks H. Arnesen. Fokusområder i det norske formannskapsprogrammet er; Industriell og bærekraftig utvikling – herunder utvinning av mineraler og metaller, arbeide for en kunnskapsbasert og miljøvennlig utvikling i Barents – blant annet arbeid for en klimaplan for regionen, folk til folk og kultursamarbeid.

Stortinget skal være vertskap for den 6. Barents parlamentarikerkonferanse i 2013. Den første Barents parlamentarikerkonferanse ble arrangert i Alta i 1999, konferansene har siden blitt arrangert annethvert år, og stedet følger formannskapslandet i Barentsrådet.

Det fjerde forum for unge politikere fra Norden og Nordvest-Russland ble arrangert av Sveriges Riksdag den 18.–20. april 2012. Forumet samlet om lag 60 unge politikere fra nordiske og russiske nasjonale og regionale parlamenter, sameting, samt medlemmer fra frivillige organisasjoner. Temaer som ble diskutert var: Åpne samfunn – den nåværende internasjonaliserings- / globaliseringsprosess, likestilling og sosial inkludering, – herunder om grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet for lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle i våre samfunn. Andre temaer som ble diskutert var utdanning og arbeidsmarked, studentutveksling, og ungdom, helse og livstil. Fra Stortinget deltok Lene Vågslid og Arild Stokkan Grande. Vågslid holdt innlegg om unge og rus, Stokkan Grande satt i redaksjonskomiteen for sluttdokumentet. Russland og Karelen er vertskap for det femte Forum for unge politikere i 2013. Norge arrangerte det andre forum for unge politikere i Kirkenes i 2010.