8.2 Næringsutvalget

Nordisk råds næringsutvalg har ansvar for spørsmål som gjelder generelle rammebetingelser for økonomi og produksjon, næringspolitikk, indre marked, handel, fri bevegelighet, grensehindringer, regional- og strukturstøtte, sysselsetting og arbeidsmarked, arbeidsmiljø, infrastruktur og kommunikasjoner, forskning, samt IT. Norske medlemmer av utvalget er Tone Merete Sønsterud (A), Torfinn Opheim (A), Torgeir Trældal (Frp) Alf Egil Holmelid (SV) og Per Olaf Lundteigen (Sp).

Utvalget har hatt 5 møter i denne perioden, og på dagsordenen har stått spørsmål knyttet til infrastruktur og transport, herunder reduksjon av svovelutslipp fra sjøtrafikken i Østersjøen, cost-benefit-analyse av et felles nordisk pantesystem, sertifisering av turistdestinasjoner, innovasjon og forskning, og fornybar energi og energieffektivisering.

Næringsutvalget gjennomførte i juni 2013 et studiebesøk til Åland, med fokus på utviklingen av ålandsk næringsliv, særlig knyttet til skipsfart, næringsmiddelindustri og turisme.