5. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre

I.

       Stortinget ber Regjeringen i 1998 prioritere humanitær hjelp og demokratitiltak i Murmansk i Nordvest-Russland. Bistanden bør inneholde humanitær hjelp rettet mot bl.a. sykehus, herunder overføring av medisiner og medisinsk utstyr, tiltak overfor barn, ikke minst i barneinstitusjonene og overfor psykisk utviklingshemmede. Den bør også omfatte støtte til oppbygging av frivillige organisasjoner i Murmansk og Nordvest-Russland for øvrig. Bistanden bør kanaliseres gjennom et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Røde Kors.

II.

       Stortinget ber Regjeringen videreføre Handlingsprogrammet for Øst-Europa på samme nivå som tidligere, slik Stortinget vedtok i 1996, jf. Innst.S.nr.90(1995-1996).

III.

       Stortinget ber Regjeringen stille større krav til mottakeransvar, med hensyn til respekt for menneskerettigheter, vilje til demokratisk utvikling og vilje til å foreta økonomiske reformer, overfor de land som mottar norsk bistand. Det innebærer at bistanden må brukes som et pressmiddel overfor land som ikke viser vilje til å foreta demokratiske og økonomiske reformer og der menneskerettigheter og minoriteter ikke respekteres.