KORRESPONDANSE MELLOM FORSVARSMINISTER KRISTIN KROHN DEVOLD OG FORSVARSKOMITEEN

Brev fra forsvarskomiteen til Forsvarsdepartementet v/statsråden, datert 29. november 2001.

St.prp. nr. 1 (2001-2002) - spørsmål Del III

Følgende forhold ønskes belyst/besvart:

  • a) Forsvarskomiteen vil innledningsvis vise til at man i tiden etter vedtaket av 13. juni fra HV-personell ute i landet har mottatt flere uformelle henvendelser vedrørende implementeringen av vedtakene, i tillegg til at slike forhold er drøftet under budsjetthøringer i komiteen. Den vedlagte uttalelsen fra Landsrådet for Heimevernet av 20. november oppsummerer på en adekvat måte disse henvendelsene. Komiteen ønsker derfor departe-mentets syn på vedlagte uttalelse fra Landsrådet for Heimevernet, og viser spesielt til omtalen av etableringen av HVUKS Værnes og HVUB Kongsvinger.

  • b) Komiteen ønsker departementets syn på hvorvidt det planlagte volum på vernepliktsutdanning, befalsutdanning og øvingsvirksomhet for 2002 er et tilstrekkelig grunnlag for å oppfylle Stortingets intensjoner og vedtak av 13. juni, samt den situasjon som er oppstått etter 11. september.

Brev fra forsvarsminister Kristin Krohn Devold til forsvarskomiteen, datert 30. november 2001.

St.prp. nr. 1 (2001-2002) - svar på spørsmål Del III fra forsvarskomiteen

Spørsmål A

Forsvarets Overkommando har fått i oppdrag å etablere førstegangstjeneste for HV-mannskaper på Værnes innen 1. august 2005. Videre har overkommandoen fått i oppdrag å redusere mannskapsutdanningen i Sjøforsvaret slik at Luftforsvarets mannskapsutdanning på Værnes kan overføres KNM Harald Haarfagre ved -Stavanger innen 31. desember 2002. Dette innebærer at Værnes leir i prinsippet kan være klar for utdanning av HV-mannskaper 1. januar 2003. Under forutsetning av rettidig iverksetting av disse tiltakene, har GIHV fått i oppdrag av Forsvarssjefen å forberede mulig etablering av førstegangstjenesten på Værnes allerede 1. januar 2003.

Etableringen må altså sees i sammenheng med gjennomføring av andre omorganiseringstiltak. Det er et siktemål at ledig kapasitet i leiren utnyttes på best mulig måte. Departementet har derfor også gitt Forsvarets Overkommando i oppdrag å flytte utskrevet befals-kurs i HV (HVUB) fra Kongsvinger til Værnes snarest og senest innen 1. august 2002. Værnes har den kapasitet som er nødvendig for å igangsette førstegangstjeneste i henhold til planene. I tillegg kommer at midlertidige løsninger hva angår eiendom, bygg og anlegg skal benyttes der dette anses nødvendig og hensiktsmessig (jf. Iverksettingsbrevet for omleggingen av Forsvaret, pkt 2.2.2).

Etableringen av førstegangstjeneste til HV vil skje så snart det er praktisk mulig og hensiktsmessig ut fra hensynet til helheten av omstillingsprosessen i Forsvaret og senest innen 1. januar 2005.

Departementet vil følge opp etableringen på Værnes for å sikre at Stortingets vedtak blir gjennomført.

Spørsmål B

Som det fremgår av St.prp. nr. 1 (2001-2002), vil virksomheten i HV preges av overgangen til ny struktur. Både befalsutdanning og kursvirksomhet vil gå som normalt. Trening av befal og spesialister er gitt prioritet. Med hensyn til førstegangstjenesten, har vi et overskudd av mannskaper som følge av en mindre hærstruktur. Disse overføres til HV. Når det gjelder øvingsvirksomheten, fremstår 2002 som et unntaksår. Ved inngangen til omleggingen av Forsvaret har vi valgt å foreta en midlertidig reduksjon for å gi rom for tiltak som er helt avgjørende for omleggingen som sådan. Hva angår situasjonen som er oppstått etter 11. september, har regjeringen i St.prp. nr. 21 (Omgrupperingsproposisjonen) foreslått en tilleggsbevilgning på 9 mill. til HV for å styrke vår antiterrorberedskap.