1. Innledning

       Finans- og tolldepartementet legger i proposisjonen med dette frem utkast til endringer i:

- Lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven)
- Lov av 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt (skattebetalingsloven)
- Lov av 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift
- Lov av 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane (eigedomsskattelova)
- Lov av 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven)
- Lov av 20. juli 1991 nr. 65 om særregler for beskatning av selskaper og selskapsdeltakere (selskapsskatteloven).

       Det fremmes følgende forslag:

- Overføring av partsstillingen i skattesaker fra kommunene til staten.
- Offentlige organ blir pålagt samme opplysningsplikt som næringsdrivende som har gitt noen et oppdrag på kontinentalsokkelen eller oppdrag på plass for bygge- eller monteringsarbeid i riket, jf. ligningsloven § 6-10.
- Oppdragsgiver kan pålegges et daglig løpende gebyr ved for sent eller ikke innleverte opplysninger som skal gis uoppfordret, jf. ligningsloven § 10-8.
- Oppdragsgivers ansvar for oppdragstakers egne skatter etter ligningsloven § 10-7 ved brudd på opplysningsplikt utvides til også å omfatte manglende betaling av oppdragstakers arbeidsgiveravgift og dennes skattetrekk for egne ansatte.
- Endring i merverdiavgiftsloven om plikt for næringsdrivende og offentlige organer til uoppfordret å gi opplysninger til myndighetene om oppdrag til utenlandske oppdragstakere som i tilknytning til hovedoppdraget utfører oppdrag.
- Avgiftsmyndigheten gis hjemmel til å pålegge en daglig løpende tvangsmulkt overfor den som ikke etterkommer plikten til å gi slike opplysninger.
- Skattyter pålegges å føre en gevinst- og tapskonto for hver kommune som han er skattepliktig til og som skal tilordnes gevinst eller tap undergitt stedbundet beskatning.
- Oppretting av selskapsskatteloven.
- Plikt for forvaltningsselskaper til å gi skattemyndighetene kontrolloppgaver vedrørende innskudd i obligasjonsfond.
- Oppretting av skattebetalingsloven.

1.1  Merknad frå komiteen

       Komiteen, medlemmene frå Arbeidarpartiet, leiaren, Erik Dalheim, Stein Hamnes, Laila Kaland, Tore Nordtun, Reidar Sandal og Hill-Marta Solberg, frå Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, frå Høgre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss og Erna Solberg, frå Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A. Meland, frå Kristeleg Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, frå Framstegspartiet, Stephen Bråthen, frå Venstre, Lars Sponheim, og frå Raud Valallianse, Erling Folkvord, viser til at punkt 7 i Ot.prp. nr. 1 (1993-1994) om Fordelingsbeskatning på grunn av kostbesparelse, blir behandla i kap. 8 i denne innstillinga.