2. Komiteens merknader

       Komiteen har registrert behovet for å vurdere en justering av reglene for aldersgrenser ved visning av film og videogram i næring. Av praktiske årsaker er det ønskelig å få et felles nordisk regelverk, med felles praksis for vurdering av aldersgrenser. Da dette ikke har vært mulig til nå, er det uheldig å utsette en endring i påvente av en slik etablering.

       Komiteen er av den oppfatning at forslaget til nye aldersgrenser er hensiktsmessig og vil være mere fleksibelt enn dagens ordning. Det legges vekt på at det også er et ansvar for foresatte å vurdere hvilke filmer deres barn skal se.

       Komiteens medlem Roy N Wetterstad mener det er behov for å liberalisere film- og videogramloven, og merker seg at Regjeringen varsler en mer generell gjennomgang av loven i en senere proposisjon. Dette medlem understreker at det haster med en slik gjennomgang, for bl.a. å få vurdert avvikling av Statens filmtilsyn.

       Dette medlem viser til at Norge har hatt svært strenge aldersgrenser for visning av film på kino. Selv med de endringene departementet foreslår vil reglene forbli strengere i Norge enn i de fleste andre nordiske land. Sverige har en øvre aldersgrense på 15 år, mens Danmark og Island har 16. Den svenske regjeringen har for øvrig nylig avvist strengere regler.

       Dette medlem er enig i at det kan være ønskelig med en størst mulig harmonisering med regelverket i andre nordiske land, og tar derfor opp forslag om å innføre bestemmelser som er svært like de svenske.

       Dette medlem legger for øvrig til grunn at aldergrensene for visning av film på kino bør stå i et rimelig forhold til praksis og regler for visning av film på fjernsyn. Det bør i størst mulig grad være de foresattes ansvar å sette fornuftige grenser for sine barn og unge.

       Dette medlem fremmer følgende forslag:

« I.

       I lov av 15. mai 1987 nr. 21 om film og videogram skal følgende bestemmelser lyde:

§ 5. Aldersgrenser

       Film og videogram som skal vises i næring, skal enten godkjennes for alle aldergrupper, sju år og eldre, elleve år og eldre eller femten år og eldre.

       Når de er sammen med foresatte eller andre i foresattes sted, kan

a) barn yngre enn sju år se film og videogram som er godkjent for aldersgruppen sju år og eldre, og
b) barn fra sju år kan se film og videogram som er godkjent for aldersgruppen elleve år og eldre, og
c) ungdom fra tolv år kan se film og videogram som er godkjent for aldersgruppen femten år og eldre.

       Ved aldersvurdering som nevnt i første ledd, skal Statens filmtilsyn legge avgjørende vekt på om filmen eller videogrammet kan påvirke sinn eller rettsoppfatning på en skadelig måte. Statens filmtilsyn kan i tillegg uttale seg om en film eller et videogram er egnet for en bestemt aldersgruppe.»