8. Genterapi

       Det er foreslått følgende bestemmelser om genterapi:

- Menneskets arveanlegg må bare endres ved genterapi på kroppsceller for behandling av alvorlig sykdom eller for å hindre at slik sykdom oppstår.
- Det er forbudt med behandling som tar sikte på å endre arveanlegg i befruktede egg.
- Behandlingsformer som tar sikte på å endre menneskets arveanlegg ved genterapi på kroppsceller, krever godkjenning av departementet.
- Før genterapi igangsettes, skal den enkelte som behandles, ha avgitt skriftlig samtykke.

       Departementet mener at det bør legges vesentlig vekt på åpenhet gjennom offentlighet i saksbehandlingen og med adgang til offentlige høringer. Det vil ved denne type behandling etter departementets syn være behov for omfattende sikkerhetsmessige vurderinger. Bioteknologinemnda skal uttale seg om etiske og samfunnsmessige konsekvenser før departementet godkjenner en behandlingsform.

Komiteens merknader

       Komiteen viser til at genterapi kan skje både på befruktede kjønnsceller og på kroppsceller. Genterapi på kroppsceller kan innebære behandling av alvorlige sykdommer, og de kan hindre at slik sykdom oppstår. Dette er en positiv utvikling som bør fremmes. Forskning som har til formål å kunne endre arveanlegg på befruktede egg må imidlertid forbys. Komiteen mener det er positivt at Regjeringen også står fast på et slikt standpunkt.