3. Avdelingsinndeling og delegasjon av domstolleders myndighet

       Kompetansen etter straffeprosessloven § 276 til å bestemme at herreds- og byrettene skal settes med to fagdommere og tre meddommere i alvorlige straffesaker, såkalt forsterket rett, er lagt til domstolens leder. Avgjørelsen beror på om saken er særlig omfattende eller om det foreligger andre særlige grunner. Oslo byrett har foreslått at kompetansen til å beslutte forsterket rett bør kunne legges til avdelingslederne i de domstoler som har avdelinger. Departementet uttalte i høringsnotatet at dette burde være ubetenkelig. I dag er det adgang til å delegere den myndighet domstolledere har til å fordele saker etter domstolloven § 19, men det er uklart om myndighet etter andre lovbestemmelser kan delegeres. Det ble foreslått at avdelingslederne skulle få sin myndighet direkte hjemlet i loven. I høringsbrevet drøftet man også spørsmålet om selve avdelingslederordningen burde lovfestes. Forslaget om lovfesting av avdelingsinndeling i by- og herredsrettene er positivt mottatt. Høringsinstansene sluttet seg også til forslaget om at domstolleders myndighet skulle kunne delegeres til avdelingslederne, men var kritiske til at avdelingsledernes myndighet skulle slås fast direkte i loven og foreslo i stedet en delegeringshjemmel for domstollederens vedkommende. Departementet fremmer i tråd med høringsuttalelsene forslag om lovfesting av avdelingsinndeling i by- og herredsrettene, og en delegeringshjemmel for domstolens leder.

       Økt arbeidsbyrde etter reformen kan tilsi at lagmannsrettene også vil vurdere organisasjonsmessige endringer. Alle lagmannsrettene har i dag en førstelagmann. Ordningen er imidlertid ikke gjennomført i lovverket, og departementet foreslår en teknisk opprydning slik at lagmann erstattes av førstelagmann i den sentrale prosesslovgivning. Det foreslås også en alminnelig bemyndigelse for førstelagmann til å delegere sine oppgaver til lagmennene. Høringsinstansene er stort sett enige i forslagene.

Komiteens merknader

       Komiteen har ingen innvendinger til at kompetansen til å beslutte forsterket rett skal kunne legges til avdelingslederne i de domstolene som har avdelinger. Komiteen konstaterer at departementets forslag om lovfesting av avdelingsinndeling i by- og herredsrettene og en delegeringshjemmel for domstolens leder er i tråd med synspunktene fra høringsinstansene, og har heller ikke noen innvendinger mot disse forslagene. Komiteen har ingen merknader til de lovtekniske opprydningene som foreslås.