1. Proposisjonens hovedinnhold

       I proposisjonen legges det frem forslag om endringer i disiplinær- og tilsynsordningen for advokater. De yrkesetiske regler for god advokatskikk kan i fremtiden stadfestes av Kongen i statsråd. Behandlingen av klager på advokater foreslås lagt til en sentral og frittstående disiplinærnemnd som skal avløse dagens ordning der både Justisdepartementet og Den norske Advokatforening behandler slike klager. Det øvrige tilsynet med advokater foreslås overført fra Justisdepartementet til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet og et nytt organ, kalt Advokatbevillingsnemnden. Tilsynsrådet skal utstede advokatbevillinger og autorisere fullmektiger. Rådets oppgaver i dag er knyttet til advokaters sikkerhetsstillelse. Advokatbevillingsnemnden skal bl.a. tillegges oppgaven med å tilbakekalle advokatbevillinger etter forslag fra Tilsynsrådet eller Disiplinærnemnden. Alle tre instanser skal finansieres gjennom bidrag fra praktiserende advokater.

       Adgangen til å suspendere en advokatbevilling når advokaten kommer under straffeforfølgning, foreslås utvidet. Det foreslås videre å innføre en forvalterordning for advokatvirksomhet, og det innføres hjemmel for å pålegge den som stiller lovbestemt sikkerhet for rettshjelpsvirksomhet å gi opplysninger til Tilsynsrådet om erstatningskrav som fremsettes.

       Justisdepartementet nedsatte i 1990 et utvalg (Michelsen-utvalget) som fikk i mandat å gjennomgå og vurdere reglene om behandling av klager på advokater og om utstedelse og tilbakekalling av advokatbevilling. Utvalgets mandat omfattet også ikke-advokater som har rett til å drive rettshjelpsvirksomhet.