10. Merking

10.1 Sammendrag

       For å sikre innkrevingen av alkoholavgiftene er det utarbeidet forslag til særskilte regler om merking i § 3A-13. Disse reglene kan også bidra til å avdekke uregistrert alkoholomsetning. Departementet foreslår at den praktiske utformingen og gjennomføringen av merkingssystemet kan gis i forskrifter, herunder at det åpnes adgang til å vurdere om merkeplikten skal omfatte alle typer alkoholholdig drikk.

10.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, støtter forslaget om at det innføres merkeplikt for alkoholholdig drikk, men at det vurderes hvorvidt systemet bør innføres for alle typer. Flertallet registrerer at behovet er mindre og de praktiske konsekvensene større for øl sammenlignet med andre drikker, som tilsier at en først gjør dette gjeldende for vin og brennevin.

       Flertallet legger i likhet med mange av høringsinstansene vekt på at merkeplikt vil sikre mot useriøse aktører og ulovlig omsetning av alkohol.

       Flertallet har merket seg uttalelser om at den danske ordningen for merking kan være hensiktsmessig for norske forhold.

       Komiteens medlemmer fra Høyre går mot krav om spesiell merking av flasker og vil stemme mot proposisjonens forslag til § 3A-13. Et slikt krav vil representere et unødvendig tungvint fordyrende ledd og kan virke som en konkurransefordel for Vinmonopolet. Dessuten er det grunn til å frykte at ordningen lett kan omgås.

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til sin merknad under kap. 1 der dette medlem går imot å oppheve import-, eksport- og engrosmonopolet. Dersom disse monopolordningene likevel skulle bli opphevet, slutter dette medlem seg subsidiært til de merknader flertallet har om merkeplikt for alkoholholdig drikk, men mener slik merking også bør gjøres gjeldende for øl.