4. Administrativ patentbegrensning på patenthavers begjæring

       I høringsbrevet ble det drøftet om man burde innføre en adgang til administrativ omprøving av et patent. En slik ordning ville innebærer at innvendinger mot patentmeddelelser m.v. kunne fremmes direkte for registreringsmyndigheten og ikke bare for domstolene. Under høringen kom det fram at omprøving etter begjæring fra tredjepersoner ville reise mange problemer, samtidig som det for varemerke- og mønsterregistreringer neppe var behov for noen administrativ omprøving. Flere høringsinstanser var skeptiske til en vid omprøvingsadgang pga. den usikkerhet dette skaper for rettighetshaveren. De fleste gikk imidlertid inn for å innføre en omprøvingsadgang etter begjæring fra rettighetshaver selv når det gjelder patenter.

       Det fremkommer ikke sjelden nye opplysninger som viser at et patent egentlig ikke skulle ha blitt meddelt i den formen det ble. Patentet kan isåfall kjennes ugyldig. I noen tilfeller gjelder ugyldigheten bare en del av patentet, og spørsmålet er om patentet isåfall kan opprettholdes med et omformulert - mer begrenset patentkrav. Patentloven gir ikke domstolene slik kompetanse. Heller ikke administrative myndigheter kan gjøre dette. De enkelte patentkrav skal således etter gjeldende rett enten opprettholdes eller oppheves i sin helhet. Mot dette kan det anføres både rimelighets- og effektivitetshensyn. Departementet foreslår derfor å innføre en administrativ adgang til patentbegrensning på begjæring fra patenthaver selv, jf. utkast til §§ 39 og 39 e i patentloven.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til forslaget om å innføre en begrenset adgang til administrativ patentbegrensning på panthavers begjæring. Dette vil gi en smidigere ordning, og være en klar fordel for patenthaveren.