1. Sammendrag

       Nærings- og energidepartementet foreslår i proposisjonen en ny petroleumslov som skal erstatte lov av 22. mars 1985 nr. 11 om petroleumsvirksomhet (petroleumsloven). Departementet viser til at den foreslåtte endringen skal tilpasse regelverket til den fase norsk petroleumsvirksomhet nå går inn i. Proposisjonen omfatter i tillegg spørsmål knyttet til lovens virkeområde, en omorganisering av lovens kapittelinndeling, reorganisering av bestemmelsene for å gi lovtekstene en bedre systematikk, nye regler for avslutningsfasen, samt endringer av mer teknisk karakter.

       Når det gjelder lovens systematikk viser departementet til at forslaget til ny lov er inndelt i elleve kapitler mot tidligere syv kapitler, og at organiseringen av bestemmelsene også i noen grad er endret pga. den nye kapittelinndelingen. Loven er gitt en ny paragrafinndeling basert på kapittelvis inndeling, og departementet legger til grunn at det gjennom den systematikk som er valgt vil bli lettere for brukerne av loven å finne fram til relevante bestemmelser. Den omfattende omredigeringen i lovforslaget har vært blant de mest sentrale argumentene for å fremme en ny lov framfor en endringslov.

       Det er i proposisjonen gitt en oversikt over høringsrundene som departementet har hatt i forbindelse med utarbeidelsen av proposisjonen, og det er gitt en oversikt over utviklingen av petroleumslovgivningen siden lov av 21. juni 1963 om utforsking og utnyttelse av undersjøiske naturforekomster. Departementet viser til St.meld. nr. 26 (1993-1994) om utfordringer og perspektiver for petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen, og Innst.S.nr.180 (1993-1994). I forslaget til endring av petroleumsloven følger departementet bl.a. opp de regelverkstilpasninger som er omtalt i St.meld. nr. 26 (1993-1994), dette gjelder bl.a. reviderte regler for:

- forlengelse av den initielle perioden for utvinningstillatelser,
- tilbakelevering av arealer og deling av arealer,
- kontraktsinngåelser forut for godkjennelse av plan for utbygging og drift,
- forenklet myndighetsbehandling av utbyggingsplaner,
- disponering av innretninger som har gått ut av bruk i petroleumsvirksomheten.

       Proposisjonen inneholder bestemmelser om:

- lovens virkeområde,
- undersøkelsestillatelser,
- utvinningstillatelser m.v.,
- utvinning m.v. av petroleum,
- avslutning av petroleumsvirksomheten,
- registrering og pantsettelse,
- erstatningsansvar for forurensningsskade,
- særlige regler om erstatning til norske fiskere,
- særskilte krav til sikkerhet,
- alminnelige bestemmelser,
- ikrafttredelse og endring av lover.

       Departementet viser til at lovforslaget medfører administrative forenklinger for departementet, men har få økonomiske konsekvenser.