11. Kapittel 11 Ytelser under yrkesrettet attføring

       Det foreslås i kap. 11 bestemmelser om

- formål (§ 11-1)
- generelle vilkår (§§ 11-2 til 11-6)
- attføringsstønad (§ 11-7)
- attføringspenger (§§ 11-8 til 11-14)
- forholdet til andre folketrygdytelser som skal sikre inntekt (§ 11-15)
- forholdet til annen lovgivning (§ 11-16)
- attføringspenger ved yrkesskade (§ 11-17).

       Det fremmes i Ot.prp.nr.8 (1996-1997) forslag om endring av § 11-15 i forslag til ny folketrygdlov slik at enslige forsørgere som mottar attføringspenger, skal få redusert overgangsstønaden tilsvarende i motsetning til dagens ordning som innebærer at det er attføringspengene som blir redusert. Det foreslås at endringen trer i kraft 1. januar 1998. Endringen har ikke nevneverdige økonomiske og administrative konsekvenser.

11.1 Komiteens merknader

11.1.1 Til § 11-5

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser til at personer som over lang tid har hatt tyngende omsorgsoppgaver, ikke har rett til attføringspenger når omsorgsmottakeren faller fra. Dette gir seg utslag i at personer som har omfattende omsorgsoppgaver og som dermed er ute av arbeidslivet, står uten rettigheter i forhold til attføring når omsorgsarbeidet opphører.

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

« I lov om folketrygd skal § 11-5 andre ledd lyde:

       Det kan også gis ytelser etter dette kapittel til en person som i minst 10 år har utført tyngende omsorgsarbeid i privat hjem når omsorgsmottakeren faller fra. Det er et krav at vilkåret i første ledd bokstav a eller b er oppfylt.

Lovutkastets andre ledd blir tredje ledd. »

11.1.2 Til § 11-17

       Komiteen har merket seg at det til denne paragraf er foreslått en materiell endring i forhold til hva som er gjeldende rett. Komiteen støtter Regjeringens forslag om at nedre grense for uføregrad settes til 30 % for tilståelse av attføringspenger i stedet for dagens 15 %. Komiteen er kjent med at det ofte er vanskelig å fastsette riktig uføregrad ved så lav uførhet og at det tar mye tid å behandle saker som gjelder slike småskader. Den innførte yrkesskadeforsikring vil dekke det tap som vil kunne oppstå ved slike relativt små skader.