Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endring i plan- og bygningsloven.

Dette dokument

1. Sammendrag

       Kommunal- og arbeidsdepartementet foreslår i proposisjonen å gjøre en endring i plan- og bygningsloven § 37 første ledd for å rette opp en feil som kom inn ved revisjonen i 1995.

       I Ot.prp. nr. 39 (1993-1994) s. 216 ble § 37 foreslått endret slik at « § 37 første ledd skal lyde: ... ». Disse ordene er brukt i dokumentene videre, og til slutt vedtatt, se Besl.O.nr.50 (1994-1995) s. 2. Riktig formulering skulle vært § 37 første ledd første punktum. Leddet har også et andre punktum, som ikke skulle endres.

       Det går klart fram av Ot.prp. nr. 39 (1993-1994) hva lovendringen skal gjelde. Blir første ledd i § 37 stående uendret, vil det blir forstått som om andre punktum skulle vært opphevet. Det vil føre til at hjemmelen i loven til å ekspropriere for vannledning med tilhørende innretninger faller bort. Dette er ikke i samsvar med forslaget til lovendring eller med Stortingets mening med lovvedtaket.

       Da de alt vedtatte endringer i plan- og bygningsloven skal tre i kraft 1. juli 1997, er det viktig at endringen i § 37 trer i kraft fra samme dato. Departementet foreslår at det fremgår direkte av lovvedtaket.

2. Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader og slutter seg til departementets forslag om å endre plan- og bygningsloven § 37 første ledd.

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til proposisjonen og ber Odelstinget om å gjøre slikt

vedtak til lov
om endring i plan- og bygningsloven.

I.

       I plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 nr. 77 gjøres følgende endring:

§ 37 første ledd skal lyde:

       Til avløpsanlegg, jf. forurensningsloven § 21, for regulert strøk kan kommunestyret med samtykke av departementet foreta ekspropriasjon utenfor vegrunn for ledning med tilhørende innretninger. I samband med ekspropriasjon etter første punktum kan det også foretas ekspropriasjon for vannledning med tilhørende innretninger.

II.

       Loven trer i kraft 1. juli 1997.

Oslo, i kommunalkomiteen,den 28. mai 1997.

Roger Gudmundseth, Arild Lund, Ola T Lånke,
leder. ordfører. sekretær.