9. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran og rår Odelstinget til å gjøre slike

vedtak til lover:

A.

vedtak til lov
om endringer i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven).

I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) blir det gjort desse endringane:

I.

§ 19 A-5 nr. 1 andre punktum skal lyde:

       Bestemmelsene i selskapsskatteloven § 10-3 kommer til anvendelse så langt de passer.

Overgangsregelen til skattelova § 37 bokstav a tredje og fjerde ledd nr. 1 og nr. 2 og ny nr. 7 skal lyde:

       Overgangsregelen gjelder ved verdsettelse av formue etter skatteloven § 37 bokstav a tredje og fjerde ledd i kraftverk som har vært prosentlignet før 1. januar 1997. For fastsettelse av brutto salgsinntekter i slike verk i inntektsårene 1997-2000 gjelder følgende:

1. I inntektsåret 1997 settes brutto salgsinntekter til gjennomsnittet av
a. årets brutto salgsinntekter fastsatt i henhold til bestemmelsene i § 19 A-4 nr. 2,
b. verkets totale produksjon fordelt på fast og tilfeldig kraft fastsatt ved formues- og inntektsligningen for 1996 multiplisert med prisene i annet og tredje punktum. Fast kraft fordeles på sommer- og vinterkraft og salgbar effekt nyttet ved formues- og inntektsligningen og multipliseres med Finansdepartementets prisanbefaling for lønnsomhetsberegning av kraftverk for formues- og inntektsskatt i inntektsåret 1996. Tilfeldig kraft multipliseres med prisen for denne kraften slik den er fastatt ved formues- og inntektsligningen for 1996.
c. verkets totale produksjon fordelt på fast og tilfeldig kraft fastsatt ved formues- og inntektsligningen for 1995 multiplisert med prisene i annet og tredje punktum. Fast kraft fordeles på sommer- og vinterkraft og salgbar effekt nyttet ved formues- og inntektsligningen og multipliseres med Finansdepartementets prisanbefaling for lønnsomhetsberegning av kraftverk for formues- og inntektsskatt i inntektsåret 1995. Tilfeldig kraft multipliseres med prisen for denne kraften slik den er fastsatt ved formues- og inntektsligningen for 1995.
2. I inntektsåret 1998 settes brutto salgsinntekt til gjennomsnittet av
a. årets brutto salgsinntekter fastsatt i henhold til bestemmelsene i § 19 A-4 nr. 2,
b. brutto salgsinntekter for 1997 fastsatt i henhold til bestemmelsene i § 19 A-4 nr. 2,
c. verkets totale produksjon fordelt på fast og tilfeldig kraft fastsatt ved formues- og inntektsligningen for 1996 multiplisert med prisene i annet og tredje punktum. Fast kraft fordeles på sommer- og vinterkraft og salgbar effekt nyttet ved formues- og inntektsligningen og multipliseres med Finansdepartementets prisanbefaling for lønnsomhetsberegning av kraftverk for formues- og inntektsskatt i inntektsåret 1996. Tilfeldig kraft multipliseres med prisen for denne kraften slik den er fastatt ved formues- og inntektsligningen for 1996.

Ny nr. 7:

7. Når brutto salgsinntekter skal fastsettes etter reglene i nr. 1 bokstav b og c og nr. 2 bokstav c gjelder følgende bestemmelser:
a. Kraft som tas ut av verket i henhold til vilkår for konsesjon verdsettes til oppnådde priser.
b. Kraft som leveres i henhold til langsiktig kontrakt inngått før 1. januar 1996 med uavhengig kjøper og med varighet på 7 år eller mer, verdsettes til gjennomsnittsprisen på disse kontraktene veid med kraftvolumet i den enkelte kontrakt.
c. Kraft som leveres i henhold til langsiktig leieavtale inngått før 1. januar 1996 med uavhengig leietaker og med en varighet på 7 år eller mer, verdsettes til kontraktspris.
d. Kraft som forbrukes i produksjonsvirksomhet innen den skattepliktiges eget foretak, og kraft som tas ut av eier og forbrukes i egen produksjonsvirksomhet, herunder selskap i samme konsern, verdsettes til prisen på kraft levert i henhold til Statkrafts 1976-kontrakter.
       For kraft som verdsettes etter reglene i bokstav a, b, c eller d skal det totale volumet av denne kraften trekkes fra produksjonen av fast kraft og fordeles på sommer- og vinterkraft slik det er gjort ved formues- og inntektsligningen for det aktuelle inntektsåret. Ved beregning av fradrag i salgbar effekt legges den årlige brukstiden, slik den er fastsatt ved formues- og inntektsligningen for det aktuelle inntektsåret, til grunn.
       For kraft som verdsettes etter reglene i bokstav b, c eller d der de faktiske prisene ikke har vært lagt til grunn ved prosentligningen for det aktuelle inntektsåret, skal kraften fordeles med 5/12 på sommerkraft og 7/12 på vinterkraft. Ved beregning av fradraget i salgbar effekt legges til grunn en brukstid på 8.000 timer årlig.
       Kraft som verdsettes etter reglene i bokstav a, b, c eller d skal for inntektsårene 1995 og 1996 tilordnes hvert enkelt kraftverk etter reglene i skatteloven § 19 A-4 med tilhørende forskrifter.
II.

§ 15 nytt fjerde ledd skal lyde:

       For skatt til Svalbard gjelder bestemmelser i egen lov. Personer bosatt på Svalbard og selskaper hjemmehørende på Svalbard skal ved anvendelsen av denne lov likestilles med i utlandet bosatte personer og i utlandet hjemmehørende selskaper. Personer bosatt på fastlandet og selskaper hjemmehørende på fastlandet kan ikke ilignes skatt etter denne lov for inntekt og formue som er skattlagt til Svalbard.

§ 26 første ledd bokstav f nr. 5 og 6 vert nytt nr. 5 som skal lyde:

       Sjøtrygdgruppen Gjensidig Skadeforsikringsselskap, Assuranseforeningen Havfiske - Gjensidig samt gjensidige sjøforsikringsselskaper for så vidt og i den utstrekning virksomheten gjelder sjøforsikring med tilknytning til fiske.

§ 26 første ledd bokstav f nr. 7 blir nr. 6.

§ 45 annet ledd femte punktum skal lyde:

       Når det i overenskomst med fremmed stat er bestemt at inntekt eller gevinst skal være unntatt fra skattlegging i Norge, kommer tilhørende utgift eller tilsvarende tap ikke for noen del til fradrag ved ligning av inntekt her i landet.

III.

       Endringa under I trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1997. Endringa under II trer i kraft straks og tek til å gjelde frå og med inntektsåret 1998.

B.

vedtak til lov
om endringar i lov av 19. mai 1933 nr. 11 om omsetningsavgift m.v.

I lov av 19. mai 1933 nr. 11 om omsetningsavgift blir det gjort desse endringane:

I.

       Lovas tittel skal lyde:

Lov om særavgifter.

§ 1 skal lyde:

       Når Stortinget med henvisning til denne loven vedtar særavgifter til statskassen som ikke omhandles i andre lover, fastsetter departementet nærmere bestemmelser om beregning, oppkreving og kontroll.

§ 2 annet ledd skal lyde:

       Den som i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning unnlater å betale særavgift som er iberegnet i oppebåret vederlag, straffes som for underslag bestemt i den alminnelige borgerlige straffelov av 22. mai 1902 §§ 255-256, jf § 263.

§ 6 første ledd skal lyde:

       Avgiften svares etter de regler som gjelder på det tidspunkt avgiftsplikten oppstår.

II.

Lov av 12. juni 1981 nr. 69 om særavgift på utstyr for opptak eller gjengivelse av lyd eller bilder

opphevas.

III.

       Denne lov trer i kraft straks.

C.

vedtak til lov
om endringar i lov av 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift.

I lov av 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift blir det gjort desse endringane:

I.

§ 35 første ledd bokstav a blir oppheva.

Nåverande bokstav b og c blir nye bokstav a og b.

§ 48 første ledd nytt siste punktum skal lyde:

       Postoperatører plikter på avgiftsmyndighetenes forlangende å gi opplysninger om pengeforsendelse ved verdibrev for navngitt person, bo, selskap eller innretning.

§ 50 tredje ledd bokstav d blir oppheva.

Ny § 59a skal lyde:

       Er foreldelse av avgiftskrav avbrutt etter lov av 18. mai 1979 om foreldelse av fordringer § 17 ved begjæring om tvangsfullbyrdelse, foreldes ikke senere forfalte renter av kravet før kravet selv er foreldet.

II.

       Endringane trer i kraft straks. Endringa får òg verknad for tilhøve der foreldingsfristen ble avbrutt etter lov av 18. mai 1979 nr. 18 om forelding av krav før ikrafttredinga, med mindre rentene ved ikrafttredinga allerede var forelda.

D.

vedtak til lov
om endringar i lov av 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven).

I lov av 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) blir det gjort desse endringane:

I.

§ 6-4 nr. 2 nytt siste punktum skal lyde:

       Postoperatører plikter etter krav fra ligningsmyndighetene å gi opplysninger om pengeforsendelse ved verdibrev vedkommende navngitt person, bo, selskap eller innretning.

§ 35 første ledd bokstav a blir oppheva.

§ 6-13 nr. 2 bokstav d blir oppheva.

II.

       Endringane trer i kraft straks, med verknad frå og med inntektsåret 1998.

E.

vedtak til lov
om endringar i lov av 3. juni 1994 nr. 15 om Enhetsregisteret.

I lov av 3. juni 1994 nr. 15 om Enhetsregisteret blir det gjort desse endringane:

I.

§ 2 bokstav b nytt nr. 6 skal lyde:

       Skattedirektoratets register over etterskuddspliktige skattytere ( lov av 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt § 2 ).

§ 8 skal lyde:

       Det kreves skriftlig erklæring fra daglig leder, forretningsfører, innehaver eller tilsvarende kontaktperson om at de opplysninger som meldes, er riktige. Foreligger det et stiftelsesdokument, skal dette fremlegges. Foreninger som ikke er registreringspliktige i Foretaksregisteret skal alltid fremlegge stiftelsesdokument eller annen form for dokumentasjon for at de eksisterer.

       Registerfører kan bestemme at første ledd ikke skal gjelde for enheter hjemmehørende i utlandet som ved registreringen i Enhetsregisteret fremlegger bekreftet utskrift fra offentlig registreringsmyndighet i hjemlandet som viser at enheten er stiftet eller opprettet i henhold til hjemlandets lover. I den grad en slik utskrift inneholder opplysninger som nevnt i § 6, kan registerfører bestemme at den legges til grunn som dokumentasjon for også registrering av disse opplysningene.

       Ytterligere krav til dokumentasjon av opplysninger som meldes kan skje etter nærmere regler gitt av departementet.

II.
Overgangsbestemmelser

       Alle skattytere som ved ikrafttredelse av loven her er registrert i Skattedirektoratets register over etterskuddspliktige skattytere, og som ikke allerede er registrert i Enhetsregisteret, kan registreres i Enhetsregisteret uten melding fra enheten selv. For disse gjennomføres registreringen og tildelingen av organisasjonsnummer i Enhetsregisteret ved at opplysningene nevnt i enhetsregisterlovens § 5, § 6 og § 7 overføres fra registeret over etterskuddspliktige skattytere til Enhetsregisteret.

       Registreringsenhetene skal ha underretning fra enten Enhetsregisteret eller skatteetaten om overføringen av opplysninger. I underretningen skal det gis en oversikt over hvilke opplysninger som er overført maskinelt om registreringsenheten, organisasjonsnummeret som er tildelt av Enhetsregisteret og informasjon om plikten til å melde endringer til Enhetsregisteret.

       Senere endringer av opplysninger i Enhetsregisteret pliktes meldt av enheten etter enhetsregisterlovens bestemmelser.

III.

       Endringane trer i kraft med verknad frå 1. januar 1998.

F.

vedtak til lov
om endring i lov av 29. november 1996 nr. 68 om skatt til Svalbard.

I lov av 29. november 1996 nr. 68 om skatt til Svalbard blir det gjort denne endringa:

I.

§ 2-2 annet ledd skal lyde:

       Personer som tar midlertidig opphold på Svalbard og der mottar ytelser som nevnt i skatteloven § 55 første ledd nr. 2 skal svare skatt til Svalbard av ytelsene dersom oppholdet varer sammenhengende i minst 30 dager, og vedkommende var i aktivt arbeid på Svalbard da retten til utbetaling oppstod. Departementet kan gi forskrift om at skatteplikten til Svalbard skal bestå ved midlertidig opphold utenfor Svalbard.

II.

       Endringa under I trer i kraft straks med verknad frå og med inntektsåret 1998.

Oslo, i finanskomiteen, den 12. februar 1998.

Lars Gunnar Lie, Kenneth Svendsen, Siv Jensen,
leder. ordfører. sekretær.