1. Sammendrag

       Olje- og energidepartementet foreslår i proposisjonen endringer i lov av 31. mars 1949 nr. 3 om bygging og sikring av drivstoffanlegg, som gjelder å avskaffe ordningen om at Kongen skal oppnevne en sivilforsvarsnemnd for drivstofforsyningen samt overføre de oppgaver og den myndighet som i dag er tillagt denne sivilforsvarsnemnda til departementet.

       Departementet har imidlertid ikke tilstrekkelig teknisk kompetanse på området og vil derfor måtte benytte seg av ekstern ekspertise f.eks. ved vurdering av drivstoffanleggs tekniske egnethet for sikring eller ved spørsmål om bruk av ulike tekniske innretninger. Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern er ett av de miljøer hvor slik ekspertise finnes i dag, og det foreslås i proposisjonen å gi Kongen kompetanse til å kunne oppnevne en nemnd og overføre kompetanse etter loven til denne.

       Departementets vurdering av behovet for en nemnd er nært knyttet opp til dagens sikkerhetspolitiske situasjon og det faktum at det totale antall sivile og militære sikrede fjellanlegg er tilfredsstillende i forhold til dagens situasjon. Endringer i forutsetningene kan medføre at behovet for en nemnd på nytt oppstår. For relativt raskt å kunne etablere en ny nemnd foreslår departementet å opprettholde en mulighet for Kongen til å kunne opprette en nemnd og å overføre kompetanse fra departementet til denne nemnda.

       De oppgavene som foreslås overført til departementet fra nemnda kan løses innen eksisterende stillingshjemler. Ved bruk av ekstern ekspertise vil departementet måtte betale for dette, men omfanget anses relativt beskjedent, og årlig driftsbudsjett har de siste årene vært i størrelsesorden 2  mill. kroner og knyttet opp til vedlikehold og oppgradering av anlegg.

       Det er for øvrig i proposisjonen gjort rede for departementets merknader til de enkelte bestemmelser i lovendringsforslaget.