5. Unntak fra kravet til ensartet prinsippanvendelse i selskaps- og konsernregnskapet

Sammendrag

Etter regnskapsloven § 5-18 første ledd kan den regnskapspliktige velge mellom egenkapitalmetoden og bruttometoden ved regnskapsføring av investering i felles kontrollert virksomhet. Etter § 3-6 annet ledd skal imidlertid samme prinsipp anvendes i selskapsregnskap og konsernregnskap.

Departementet foreslår at deltakelse i felles kontrollert virksomhet som regnskapsføres etter bruttometoden i konsernregnskapet, kan regnskapsføres etter egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet. Det vises til forslag til endring av regnskapsloven § 5-18 første ledd.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, slutter seg til departementets forslag, jf. forslaget til endringer i regnskapsloven § 5-18 første ledd.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre peker på at spørsmålet om adgang til å benytte ulike regnskapsprinsipper i selskaps- og konsernregnskapet ikke er løst tilfredsstillende i Regjeringens forslag. Det synes som det er gitt adgang til å benytte bruttometoden og egenkapitalmetoden for felles kontrollert virksomhet. Dette er imidlertid noe uklart, idet dette i departementets høringsnotat bare ble benyttet som et eksempel.

Vel så viktig er hensynet til fremtidig utvikling av god regnskapsskikk i Norge og på denne bakgrunn fremmes forslag som åpner for at man i unntakstilfeller kan benytte ulike prinsipper i selskaps- og konsernregnskapet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«I lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven) gjøres følgende endringer:

§ 3-6 første ledd skal lyde:

Konsernregnskapet skal bygge på de konsoliderte foretakenes selskapsregnskaper med mindre ulik prinsippanvendelse følger av § 4-4 annet ledd.

§ 4-4 nytt annet ledd skal lyde:

I unntakstilfeller kan prinsippanvendelsen i konsernregnskapet og selskapsregnskapet likevel være forskjellig.

§ 5-17 annet ledd skal lyde:

Investering i datterselskap som konsolideres skal vurderes etter egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet. Investering i andre datterselskap kan vurderes etter egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet. Investering i datterselskap kan også vurderes etter kostmetoden i selskapsregnskapet.

§ 5-18 første ledd skal lyde:

Dersom to eller flere deltakere ved avtale i fellesskap kontrollerer en virksomhet, skal deltakelse i virksomheten regnskapsføres etter bruttometoden eller egenkapitalmetoden. Deltakelse som regnskapsføres etter bruttometoden i konsernregnskapet, kan regnskapsføres etter egenkapitalmetoden eller kostmetoden i selskapsregnskapet. Dersom det ikke utarbeides konsernregnskap, kan deltakelsen likevel vurderes etter generelle vurderingsregler.»