19. Teknisk justering av omfangs­bestemmelsene i lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser § 1

19.1 Sammendrag

Det påpekes at ordlyden i samordningsloven § 1 nr. 1 første ledd bokstav d kan føre til misforståelser i forhold til gjeldende retningslinjer for samordningsrekkefølge og fordeling av pensjonsansvar mellom pensjonsordningene. Årsaken er at det gjelder forskjellige avkortingsregler for avtalefestet pensjon (AFP) avhengig av om AFP beregnes som en folketrygdpensjon før fylte 65 år, eller som en tjenestepensjon etter fylte 65 år.

Departementet foreslår derfor at samordningsloven § 1 nr. 1 første ledd bokstav d justeres slik at den bare omfatter AFP som beregnes som en folketrygdpensjon. Dessuten foreslås det at bestemmelsen bokstav a som gjelder tjenestepensjon, justeres slik at den klart også omfatter AFP som beregnes som en tjenestepensjon.

Det foreslås at lovendringen trer i kraft straks. Det opplyses at lovendringen ikke har administrative eller økonomiske konsekvenser.

19.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til de foreslåtte endringene slik at en slipper eventuelle misforståelser som dagens ordlyd kan gi.