1. Hovedinnholdet i proposisjonen

Finansdepartementet fremmer i odelstingsproposisjonen forslag om enkelte endringer i lov 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven) og i lov 24. mars 2000 nr. 26 om foretakspensjon. For det første foreslår departementet regler som innebærer at midler knyttet til alderspensjonen i ordninger opprettet etter innskuddspensjonsloven og for ordninger med engangsbetalt alderspensjon etter lov om foretakspensjon kan forvaltes med såkalt kollektivt investeringsvalg. Forslaget vil ikke ha betydning for eventuelle uføre- og etterlattedekninger eller for ordninger med ytelsesbasert alderspensjon med investeringsvalg opprettet etter lov om foretakspensjon. Departementet foreslår for det andre at premiereserven for uførepensjon, premiefritak ved uførhet og etterlattepensjoner, som også i alle tilfeller er ytelsesbaserte pensjoner, skal kunne forvaltes med investeringsvalg av foretaket etter de samme prinsipper som gjelder for ytelsesbasert alderspensjon etter lov om foretakspensjon, jf. lov om foretakspensjon § 11-1.

Forslaget til endringer i lov om foretakspensjon og i innskuddspensjonsloven er samlet i ett lovforslag. Forslaget om kollektivt investeringsvalg for alderspensjon må ses på bakgrunn av at Finansdepartementet i Ot.prp. nr. 20 (2000-2001) Om lov om endringer i lov om foretakspensjon mv. varslet at en ville fremme forslag til endringer i lov om foretakspensjon og innskuddspensjonsloven slik at pensjonsordningene kunne opprettes med kollektivt investeringsvalg, og slik at løsningene i de to lovene kunne ses i sammenheng. Lovforslaget innebærer en oppfølging av Stortingets vedtak om å be Regjeringen fremme forslag om kollektivt investeringsvalg i innskuddspensjonsloven og for engangsbetalt alderspensjon i lov om foretakspensjon, jf. Innst. O. nr. 2 (2000-2001) om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven) og Innst. O. nr. 39 (2000-2001) om lov om endringer i lov om foretakspensjon mv.

I kapittel 4 i proposisjonen gir departementet, i form av orientering til Stortinget, en omtale av de vilkår som stilles når livsforsikringsselskaper forvalter kapital uten at det er risiko knyttet til liv eller helse ved produktet.