4. Beregning av sykepengegrunn­laget etter folketrygdloven § 8-29 - overskudd på utgifts­godtgjørelser

4.1 Sammendrag

I sykepengegrunnlaget som sykepenger regnes ut etter, medregnes lønnsinntekt og andre godtgjørelser som er resultat av arbeidstakerens egen arbeidsinnsats. Det framholdes at i de senere år har skattemyndighetene kommet til at flere typer naturalytelser og utgiftsgodtgjørelser gir overskudd som må anses som en del av lønnsinntekten, og dermed pensjonsgivende inntekt.

Prinsippet for fastsettelse av inntektsgrunnlaget for beregning av pensjoner m.m. ved yrkesskade (§ 3-30) er langt på vei sammenfallende med prinsippet for fastsettelse av sykepengegrunnlaget. Målet i begge tilfelle er å komme fram til det som er den normale årsinntekt på det tidspunktet arbeidsuførheten oppstår. Når antatt årlig arbeidsinntekt på skadetidspunktet skal fastsettes, regnes etter § 3-30 godtgjørelser av midlertidig eller tilfeldig art ikke med. Naturalytelser og overskudd på utgiftsgodtgjørelser regnes med og gis den verdien som legges til grunn ved utligning av inntektsskatt. Departementet anser det rimelig at tilsvarende bør gjelde ved beregning av sykepengegrunnlaget.

Departementet mener at endringen bør gjelde alle typer utgiftsgodtgjørelser hvor overskuddet på godtgjørelsene er å anse som lønnsinntekt og resultat av arbeidstakerens arbeidsinnsats, og foreslår at overskudd på utgiftsgodtgjørelser som blir ansett som en del av lønnsinntekten, og som det betales inntektsskatt av, skal tas med ved beregningen av sykepengegrunnlaget.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks. Endringen har ikke administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.