6. Enkelte spørsmål om varetektsfengsling

Også de som antas å være strafferettslig utilregnelige kan pågripes og varetektsfengsles. Personer som er sinnslidende kan i stedet innlegges på psykiatrisk sykehus såfremt vilkårene i psykisk helsevernloven er oppfylt. Tilsvarende muligheter finnes ikke for psykisk utviklingshemmede eller andre tilfeller der fengsel anses å passe dårlig, f.eks. meget unge eller meget gamle lovbrytere.

Departementet uttaler at det i medhold av straffeprosessloven § 188, jf. § 181, antakelig er, og også bør være, adgang til å fastsette som vilkår at den siktede i stedet for varetektsfengsel skal kunne holdes tilbake i bolig eller institusjon utenfor fengselsvesenet. For at dette skal komme tydelig fram, foreslo departementet i høringsbrevet at det føyes til i § 188 at retten kan fastsette at en siktet i stedet for å bli varetektsfengslet skal kunne holdes tilbake mot sin vilje eller hentes tilbake ved unnvikelse, hvis den siktede har eller får plass i en institusjon eller kommunal boenhet og den ansvarlige for boligen samtykker.

Flere høringsinstanser er generelt positive til forslaget.

Departementet har utformet forslaget noe annerledes enn i høringsbrevet, og foreslår at retten kan beslutte at varetekt kan utholdes i en institusjon eller i en kommunal boenhet dersom institusjonen eller kommunen samtykker. For siktede som er psykisk utvik­lingshemmede og antas å være utilregnelige, kan retten beslutte at varetekt skal utholdes i en fagenhet for tvungen omsorg. Fagenheten er forpliktet til å ta imot slike siktede.

Institusjonen/kommunen kan holde den siktede tilbake mot sin vilje og hente ham eller henne ved unnvikelse. Staten finansierer slike tiltak, og politiet har ansvaret for sikkerheten.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til departementets forslag om at det bør være adgang til å fastsette som vilkår at den siktede kan utholde varetektsfengsling i en kommunal boenhet eller en institusjon utenfor fengselsvesenet dersom boenheten/institusjonen samtykker. Komiteen slutter seg videre til at dersom siktede er utilregnelig psykisk utviklingshemmet, kan retten beslutte at varetekt skal utholdes i fagenhet for tvungen omsorg. Komiteen vil understreke at det er politiet som har ansvaret for sikkerheten i disse tilfellene.