14. Overprøving av trygderettens avgjørelser om saksomkostninger etter trygderettsloven § 25

14.1 Sammendrag

Det eksisterer i dag ingen mulighet for å få Trygderettens saksomkostningsavgjørelser etter trygderettsloven § 25 første ledd rettslig overprøvd utelukkende som avgjørelse om saksomkostninger. Overprøving kan bare skje ved at hele saken bringes inn for lagmannsretten etter trygderettsloven § 23.

Det vises til at Trygderetten har gitt uttrykk for at det bør innføres en adgang til å ta opp spørsmålet om saksomkostninger separat ved at slike avgjørelse kan påkjæres til lagmannsretten.

Departementet sendte i mai 2001 ut et høringsnotat til berørte instanser og organisasjoner. I høringsnotatet ble det foreslått at trygderettsloven § 25 suppleres, slik at Trygderettens avgjørelser om saksomkostninger kan bringes inn for lagmannsretten. Det redegjøres for høringsinstansenes syn.

Departementet foreslår på bakgrunn av høringsinstansenes nær enstemmige tilslutning at trygderettsloven § 25 suppleres slik at Trygderettens avgjørelser om saksomkostninger vil kunne angripes ved kjæremål. Det foreslås at tvistemålsloven § 181 gis tilsvarende anvendelse for overprøving av Trygderettens saksomkostningsavgjørelser. Prøvingen vil dermed begrense seg til om Trygderettens avgjørelse er «i strid med lov».

I høringsnotatet ble det i tråd med praksis foreslått en supplering av trygderettsloven § 25, slik at det går fram at adgangen til å ilegge saksomkostninger skal benyttes når vilkårene for det er tilstede. Det har ikke kommet innvendinger mot dette i høringsrunden. Departementet følger derfor opp dette forslaget.

Departementet foreslår at saksomkostninger bare tilkjennes dersom det er krevd. Det foreslås videre at det tas inn en direkte bestemmelse i trygderettsloven om at avgjørelsen om saksomkostninger skal treffes i kjennelsen.

Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks. Forslagene vil eventuelt kunne føre til en økt arbeidsbelastning for lagmannsrettene. Det antas imidlertid at antallet saker om saksomkostninger vil være beskjedent. Det antas at de foreslåtte endringene ikke vil ha administrative eller økonomiske konsekvenser av en slik størrelsesorden at det gir grunnlag for budsjettmessige endringer.

14.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til departementets forslag til supplering av trygderettsloven § 25, slik at Trygderettens avgjørelser og saksomkostninger skal kunne påkjæres separat til lagmannsretten. Komiteen mener at en slik endring vi styrke den enkeltes rettssikkerhet.