5. Innsynsrett i budrunder

5.1 Sammendrag

Det foreslås en ny bestemmelse i eiendomsmeglingsloven om at departementet kan gi forskrifter om innsynsrett i opplysninger om budgivningen og om budgivere.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til forslag om endring av eiendomsmeglingsloven § 3-8 første ledd.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, understreker at behovet for en forskrift som gir innsynsrett i budrunden, er til stede. Dette vil bidra til økt gjennomsiktighet, og forebygge forsøk på svindel i sammenheng med budprosessen. Dette problemet er sannsynligvis ikke stort i dag, men sjøl mistanke om at slik svindel kan skje, er ødeleggende for tilliten mellom aktørene i dette markedet. Flertallet regner derfor med at forskriftshjemmelen blir benyttet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre støtter forslaget om at det kan gis forskrift om innsynsrett i budrunder jf. lovens § 3-8.

Det ser ikke ut til å være noen samlet oppfatning av hvorvidt det er behov for slik forskrift nå, og disse medlemmer støtter departementets oppfatning av at behovet må vurderes løpende. Disse medlemmer vil videre påpeke viktigheten av at en eventuell forskrift utformes slik at den som har rett til innsyn har mulighet til rent faktisk å bringe på det rene om et konkurrerende bud er eller har vært reelt. Disse medlemmer viser videre til merknader under punkt 3.2 ovenfor om viktigheten av at en eventuell forskrift hensyntar ulike forhold i ulike deler av eiendomsmarkedet, herunder lokale forskjeller.