Angående Ot.prp. nr.100 (2002-2003), Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven)

Jeg viser til brev av 1. oktober 2003 vedrørende ovennevnte.

A) Forslag til endring i lovteksten i § 23, tredje ledd.

Saksordfører Grethe Fossli har mottatt følgende forslag til endring av lovteksten i § 23 Tilsyn og vedtak, tredje ledd:

"Mattilsynet kan av hensyn til Norges internasjonale forpliktelser, fastsette, endre og oppheve tidsbegrensede forskrifter uten forutgående høring, og kunngjøre forskrifter på særskilt måte."

Bestemmelsen representerer et tillegg til forvaltningslovens bestemmelser om unntak fra høring. Tredje ledd kommer til anvendelse når det er nødvendig for å kunne ivareta Norges EØS-rettslige forpliktelser knyttet til det faktum at Norge er yttergrense for EØS-området for eksempel når det gjelder innførsel av levende dyr og matvarer.

Jeg har ingen innvendinger til dette endringsforslaget. Jeg er enig i at det gir en bedre språklig formulering.

B) Til § 30 Beskyttelse av betegnelser.

Siste punktum annet ledd i forslaget lyder:

"Kongen kan også gi forskrifter om begrensninger i registrering og bruk av domenenavn."

Kan norske myndigheter regulere bruk av domenenavn og hører dette i tilfelle hjemme i Matloven? Hvem skal i tilfelle forvalte dette?

Hensikten med ovennevnte bestemmelse var å åpne for muligheten til å gi forskrifter om begrensning i registrering og bruk av domenenavn i forbindelse med beskyttelse av betegnelser for å kunne regulere evt. rettighetskonflikter. Etter at proposisjonen ble fremlagt er det fastsatt forskrifter under Samferdselsdepartementet som regulerer bruken av domenenavn.

Departementet vil på denne bakgrunn ikke ha innvendinger dersom komitéen velger å ta § 30 annet ledd ut av sin innstilling til loven.

Oppretting av trykkfeil

I tillegg vil jeg gjerne gjøre oppmerksom på en trykkfeil som er oppstått i lovteksten i første setning i § 1 Formål, virkeområde og definisjoner. Slik den lyder i forslaget nå:

"Formålet med loven er å sikre helsemessig trygge næringsmidler og fremme helse, kvalitet, forbrukerhensyn langs hele produksjonskjeden, samt ivareta miljøvennlig produksjon."

I merknadene til lovforslaget, fremkommer den korrekte lovteksten, som er:

"Formålet med loven er å sikre helsemessig trygge næringsmidler og fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn langs hele produksjonskjeden, samt ivareta miljøvennlig produksjon."