2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, er glad for den økende erkjennelse av hvilke problemer korrupsjon fører med seg både nasjonalt og internasjonalt. Hovedformålet med de endringer som foreslås er å få ratifisert FN-konvensjonen mot korrupsjon og bidra til mer effektivt å kunne straffeforfølge hvitvasking.

Komiteen viser til at forslagene som fremmes vil gjøre det enklere å inndra utbytte fra straffbare handlinger også internasjonalt. Komiteen vil påpeke at siden vi i Norge har mange organer som helt eller delvis har antikorrupsjonsarbeid som sitt ansvar, er det nødvendig med et tett og nært samarbeid på tvers av disse. Komiteen vil spesielt nevne det særskilte ansvaret ØKOKRIM har, både for å etterforske og føre for retten store, komplekse og/eller prinsipielle saker, og for å veilede og støtte de enkelte øko-teamene ute i politidistriktene. ØKOKRIM må også ha et særskilt ansvar for at informasjonsflyten mellom de andre organene, som for eksempel tollvesen, Kredittilsynet og Rikstrygdeverket, fungerer godt. Hvordan dette arbeidet skal håndteres, er det redegjort for i proposisjonen.

Komiteen vil understreke at lovendringen synliggjør at bestemmelsen i straffeloven 1902 § 317 også rammer hvitvasking, og gjør det til et selvstendig straffbart forhold å hvitvaske utbytte fra egen straffbar handling. Videre vil lovforslaget oppfylle kravene til norsk rett etter FN-konvensjonen ved at en ny § 318 i straffeloven kriminaliserer det å inngå forbund om hvitvasking. Komiteen er enig i departementets forslag om at maksimumsstraffen forhøyes til det dobbelte om overtredelsen skjer som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

Komiteen er på generelt grunnlag opptatt av å intensivere innsatsen mot økonomisk kriminalitet og styrke det etterforsknings- og forvaltningsmessige arbeidet for å avdekke svart økonomi, deriblant hvitvasking. Kompetanse hos lokale politimyndigheter og samarbeidet med skattemyndigheter, trygdeetat og sosialmyndigheter, skal prioriteres. Komiteen vil understreke at ØKOKRIM skal settes bedre i stand til å avdekke og straffeforfølge aktører som har økonomiske ressurser til å skjule sin kriminalitet.

Komiteen viser til behandlingen av St.prp. nr. 49 (2005-2006), og har for øvrig ingen merknader til det fremlagte lovforslaget.