9. Tjenestehyppighet og fritak

9.1 Sammendrag

Domstolloven har regler om hvor mange medlemmer som skal velges til utvalgene av lagrettemedlemmer og meddommere. For tingrettens vedkommende innebærer regelen at hvert medlem statistisk sett kan regne med å gjøre tjeneste én dag annethvert år. En undersøkelse som Lekdommerutvalget foretok, viste at dette samsvarer ganske godt med den reelle tjenestehyppigheten. Den som har gjort tjeneste i mer enn 20 dager i løpet av en valgperiode, kan kreve seg fritatt fra å bli valgt på ny. Det er også en viss adgang til å kreve seg fritatt fra valg av andre grunner enn utført tjeneste.

Utvalget mener at det antallet lekdommere som velges, er for høyt til at hver av dem får en reell mulighet til å bli fortrolig med domstolsprosessen og oppgaven som dommer. Dermed er det fare for at heller ikke domstolene fullt ut nyter godt av den kompetansen lekdommerne representerer.

Departementet ser at det kan være en fordel med en noe større tjenestehyppighet for lagrettemedlemmer og alminnelige meddommere. På bakgrunn av høringsinstansenes syn og resultatet av den spørreundersøkelsen som Lekdommerutvalget utførte, mener departementet at antallet utvalgsmedlemmer skal fastsettes med utgangspunkt i at det enkelte medlem skal gjøre tjeneste i to saker per år.

Videre slutter departementet seg til utvalgets forslag om rett til fritak resten av året for lagrettemedlemmer og meddommere som har gjort tjeneste i minst 15 dager i samme år, og rett til fritak for resten av valgperioden for den som har gjort tjeneste minst 60 dager i løpet av valgperioden. Forslagene om rett til fritak fra nytt valg etter å ha vært valgt to ganger tidligere og om en generell regel om rett til fritak dersom helsetilstand eller andre særlige grunner tilsier det, er ført videre i departementets lovforslag.

9.2 Komiteens merknader

Komiteen mener det er av betydning for rekruttering og motivering av lekfolk at medlemmene i utvalget faktisk får prøvd seg i løpet av en fireårsperiode. Dagens praksis gir ingen garanti for at dette skjer. Komiteen mener derfor det er riktig vei å gå når man reduserer utvalget og legger opp til at det enkelte medlem skal gjøre tjeneste i to saker pr. år. De foreslåtte reglene om rett til fritak for et enkelt år og perioden totalt sett, er fornuftig ut fra at det kan by på problemer om fraværet fra ordinær jobb blir for stort. Det kan i neste runde påvirke rekrutteringen negativt.

Komiteen vil i denne sammenheng også vise til at departementet er opptatt av at lekfolk har gode personlige forutsetninger for oppgaven - og at oppgaven å dømme folk i retten er - og må være - en ansvarsfull gjerning som må skjøttes med det største alvor. Med bakgrunn i dette vil komiteen be departementet legge til rette for at medlemmene i utvalget gis tilbud om en kort innføring i hva oppgavene deres består i under behandlingen av en sak. En slik introduksjon kan enten gis av departementet eller den enkelte domstol der det også kan legges til rette for besøk i rettssalen.