5. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Instruks for Riksrevisjonens kontroll med/revisjon av stiftelser organisert etter lov om stiftelser m.m. av 23. mai 1980 nr. 11 (stiftelsesloven).

1. Instruksens virkeområde

       Denne instruksen gjelder for kontroll med statlige stiftelser.

       Med « statlig stiftelse » forstås stiftelser opprettet av statlige organer hvor statlige myndigheter er gitt betydelig styringsfunksjon eller som baserer sin virksomhet på statlige bevilgninger.

       Statsforetak og statsaksjeselskaper faller i denne forbindelse utenfor begrepet statlige organer. En stiftelse som opprettes av et statsforetak eller et statsaksjeselskap, er således ikke å anse som en stiftelse opprettet av et statlig organ.

       Eksempler på betydelig styringsfunksjon vil være at et statlig organ oppnevner et flertall av medlemmene til stiftelsens styrende organ eller at stiftelsens vedtekter bestemmer at saker av stor viktighet må godkjennes av et statlig organ. Det bør her også legges vekt på om medlemmer av en stiftelses styrende organ som utpekes av statlige organer, skal representere statlige eller ulike samfunnsinteresser.

       En stiftelse som mottar betydelig økonomisk støtte fra det offentlige, må anses helt eller i det vesentlige å basere sin virksomhet på statlige bevilgninger.

       Instruksen legges til grunn så langt den passer også ved revisjon av andre stiftelser der Riksrevisjonen er valgt revisor.

2. Riksrevisjonens kontroll

       Riksrevisjonen skal kontrollere de disposisjoner administrasjonen foretar i forbindelse med opprettelse av stiftelser.

       Utkast til vedtekter for stiftelsen skal forelegges Riksrevisjonen til uttalelse.

       Dersom stiftelsen går inn under instruksens virkeområde, jf. pkt. 1, skal Riksrevisjonen føre kontroll med stiftelsen.

       Finansieres stiftelsens virksomhet i det vesentlige med statlige midler, skal Riksrevisjonen revidere stiftelsens regnskaper. Ellers skal Riksrevisjonen føre kontroll med statsrådens myndighetsutøvelse i saker vedrørende statlige stiftelser.

       Bestemmelse om Riksrevisjonens kontroll skal inntas i stiftelsens vedtekter.

3. Bestemmelse om revisjon

       Dersom Riksrevisjonen skal revidere stiftelsens regnskaper, bør følgende bestemmelse inntas i stiftelsens vedtekter:

       « Stiftelsens regnskaper revideres av Riksrevisjonen. For revisjon av stiftelsens regnskaper gjelder reglene i lov om stiftelser m.m. av 23. mai 1980 nr. 11 med tilhørende forskrifter og lov om revisjon og revisorer av 14. mars 1964 nr. 2 og forskrifter gitt i medhold av denne lov. Revisor skal påse at stiftelsens virksomhet er i samsvar med stiftelsens formål og at virksomheten drives på en økonomisk forsvarlig måte og at statsmidler nyttes etter forutsetningene. »

4. Bestemmelse om konstitusjonell kontroll

       Dersom Riksrevisjonen bare skal ha den konstitusjonelle kontroll vedrørende en stiftelse, bør følgende bestemmelse inntas i stiftelsens vedtekter:

       « Stiftelsen skal ha valgt revisor. Riksrevisjonen skal føre kontroll med statsrådens myndighetsutøvelse i saker vedrørende stiftelsen.

       Riksrevisjonen kan kreve enhver opplysning den finner påkrevd for sin kontroll, både fra vedkommende departement og fra stiftelsen selv og dens valgte revisor. Riksrevisjonen kan også selv foreta kontroll og de undersøkelser den finner nødvendig.

       Stiftelsens regnskap og kopi av styrets protokoller skal sendes Riksrevisjonen. »

5. Revisjonsberetning

       Revisor skal utarbeide revisjonsberetning. Videre skal revisor ved datert påskrift attestere det regnskapssammendrag som er nevnt i stiftelseslovens § 10.

       Revisors beretning sendes styret med kopi til det departement som stiftelsen hører inn under.

       I beretningen påpekes eventuelle vesentlige forhold som revisjonen har tatt opp, slik at styret/departementet/fylkesmann gis best mulig grunnlag for reaksjon, jf. stiftelsesloven § 22.

6. Rapportering til Stortinget

       Riksrevisjonen avgjør om kontrollen med statlige stiftelser har avdekket forhold som bør legges fram for Stortinget.

7. Ikrafttredelse

       Denne instruks gjøres gjeldende fra 1. januar 1994.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 7. juni 1994.

Petter Thomassen, Marit Tingelstad, Kjellbjørg Lunde,
leder. ordfører. sekretær.