8. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet opplyser at en rekke av de tiltak som foreslås i meldingen kan iverksettes innenfor de økonomiske rammer som departementene har. Når det gjelder tverretatlige kurs om seksuelle overgrep opplyser Barne- og familiedepartementet at dette departement vil delfinansiere slike kurs over barnevernsbudsjettet.

       Når det gjelder området forsknings- og utredningsvirksomhet, særlig rundt tema som forebygging av overgrep, opplyses det at dette vil bli tatt opp i budsjettsammenheng.

       Spisskompetanse på barnevern og barnepsykiatri vil styrkes ved å legge et spesielt ansvar for seksuelle overgrep til et kompetansesenter som opprettes for barnevernet. Her viser departementet til at finansiering av slike kompetansesentra allerede er innenfor budsjettrammene i Barne- og familiedepartementet.

       Opprettelsen av et ressurssenter for seksuelle overgrep mot barn i tilknytning til Aker sykehus vil kreve midler til nye stillinger og til reisevirksomhet. Dette vil bli dekket over Sosialdepartementets og Barne- og familiedepartementets budsjett.

       For å styrke etterforskningskompetansen sentralt ved KRIPOS og ved noen av de større politikamrene, vil det bli nødvendig med fire-fem nye stillinger. Det er Justisdepartementet som vil følge opp dette.

       Når det gjelder forebyggingsprogram rettet mot voksne er det nødvendig med midler til prøveprosjekt i seks utvalgte kommuner. Dette vil departementet ta opp i budsjettsammenheng.

       Behovet for å styrke barne- og ungdomspsykiatrien samt voksenpsykiatrien, særlig når det gjelder hjelpeapparatet, går inn som en del av Sosialdepartementets pågående arbeid med å styrke psykiatrien generelt.