Vedlegg 16: Telefax fra Sunnmøre Kystfiskarlag til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 9. november 1994.

Angående Dok.nr.1:03 (1993-1994).

       Fiskeridepartementet v/Statsråden har fått seg forelagt følgende spørsmål: Kan departementet bekrefte at 1 milliard (av de 2 milliarder som Riksrevisjonen i Dok.nr.1:03 trekker ifra « Førstehåndslevert (totalt) ») - « ikkje er dokumentert utbetalt i salgslagas reknskap » for årene fom 1983 tom 1986? Med andre ord: Kan Fiskeridepartementet bekrefte, at 1 milliard av tilskuddsmidler på totalt 2 milliarder øremerket til fiskere, er overført til salgslagene, men ikke videre til fiskerene?

       Fiskeridepartementet har i brev datert 09. november 1994 (ref: 94/2365.533.0): « BEKREFTELSE AV MANGLENDE DOKUMENTASJON » gitt følgende svar:

       « Saken vil bli behandlet av departementet. Det vil imidlertid ikke være mulig å ferdigbehandle og avgjøre saken innen den frist som er satt. »

       Fiskeridepartementet kan dermed hverken bekrefte eller avkrefte denne betydelige uregelmessigheten, bare: « BEKREFTELSE AV MANGLENDE DOKUMENTASJON ».

       Sunnmøre Kystfiskerlag krever nå at komiteen utsetter behandlingen av denne, for fiskerene og skattebetalerene, viktige saken til disse alvorlige uregelmessighetene er avklart. Den eneste måten å gjøre dette på er å nedsette et uhildet granskingsutvalg med den nødvendige tillit og kompetanse til å etterforske og avklare de uregelmessigheter som allerede er dokumentert, samt å kontrollere om fiskerenes sosiale ordninger blir, og har vært, praktisert og håndhevet i henhold til norsk lov.