1. Om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen

Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 5. september d.å. fremsatt følgende forslag:

« Forslag 1:

       Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige lovendringsforslag, slik at enhver form for voldskriminalitet automatisk medfører ubetinget fengsel.

Forslag 2:

       Stortinget ber Regjeringen legge frem nødvendige lovendringsforslag som medfører at samfunnstjeneste ikke kan brukes som alternativ til fengsel for voldsforbrytelser, narkotika- og sedelighetskriminalitet.

Forslag 3:

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om lovendringer som kan medføre at det ikke kan idømmes mildere straffer enn ubetinget fengsel for kriminelle gjengangere.

Forslag 4:

       Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige lovendringsforslag som medfører at samfunnstjeneste som hovedregel bare kan brukes som alternativ til betingede fengselsstraffer. Dersom samfunnstjeneste gis som alternativ til ubetingede fengselsstraffer, må forutsetningen være at lengden på samfunnstjenesten langt overstiger lengden på den alternative fengselsstraffen. »

       I begrunnelsen for forslaget heter det bl.a. at betingede straffer har minimal avskrekkende effekt, og derfor bare bør brukes i helt spesielle tilfeller. Samfunnstjeneste bør bare kunne brukes i stedet for betingede straffer. Forslagsstiller viser til at betingede straffer og samfunnstjeneste blir hyppig brukt selv for kriminelle som har et langt kriminelt rulleblad, og også for alvorlige forbrytelser som grovt tyveri og voldsbruk. Flere eksempler på dette som har vært omtalt i dagspressen viser etter forslagstillers oppfatning at det er behov for lovendringer.