2. Komiteens merknader

     Komiteen vil peke på at intensjonene i den nye barnevernloven vedtatt i Stortinget våren 1992, er å ivareta barns og foreldres rettssikkerhet bedre enn i den gamle loven. Komiteen viser til brev fra Barne- og familiedepartementet datert 3. mai 1995 der dette fremheves. Brevet vedlegges som trykt bilag.

       Komiteen har ved to anledninger tidligere uttalt seg om evaluering av barnevernloven. Ifølge departementets brev er evalueringen av barnevernloven igangsatt. Komiteen er enig i at det er en fordel om hele barnevernloven blir evaluert og ikke bare deler av den.

       Komiteen viser til at barnevernsaker ofte har en karakter som gjør at det knyttes stor offentlig interesse til barnevernets virksomhet. Den spesielle saken forslagsstilleren henviser til er bare en av flere som offentligheten har vist interesse for. Komiteen er innforstått med at saken som er tatt opp i Den europeiske menneskerettighetskommisjon, er behandlet etter den gamle loven og at saken ikke er endelig avgjort. Komiteen mener at en på denne bakgrunn bør ha en debatt på et bredere og mer generelt grunnlag om hvordan loven fungerer og praktiseres. Dette kan være nyttig både for barnevernet og for offentligheten generelt.

       Komiteen anser at det vil ta noen tid før evalueringen av barnevernloven kan komme til Stortinget og vil på den bakgrunn be statsråden redegjøre i Stortinget for erfaringene med den nye barnevernloven.