Vedlegg 1: Brev fra Fiskeridepartementet, statsråden, til næringskomiteen, datert 2. juni 1995.

Vedrørende Dok.nr.8:65, om forslag fra stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Johanne Gaup, Tor Nymo og Morten Lund om rekrutteringskvoter til fiskeryrket for ungdom

       Jeg viser til brev fra næringskomiteen med ønske om en skriftlig vurdering av de forslag som fremkommer i Dok.nr.8:65 i lys av det arbeid departementet har gående vedrørende disse problemstillingene.

       Fiskeridepartementet satte i desember 1994 ned en arbeidsgruppe med mandat å vurdere tiltak for å bedre rekrutteringa til fiskaryrket.

       Arbeidsgruppa avga sin innstilling den 1. juni i år. Fiskeridepartementet vil foreta en gjennomgang av gruppens forslag, og vurdere om innstillinga skal undergis en høring blant næringas organisasjoner.

       Fiskeridepartementet har også til vurdering spørsmålet om fiske- og leveringsadgang for ungdom under 20 år for sommeren 1995. Dette er knyttet opp til ønsket om å benytte slik adgang for å stimulere til rekrutteringen til fiskaryrket og for å gi muligheten for kystungdom til å benytte fiske som sommerjobb. Fiskeridepartementet vil sende et opplegg til høring i Norges Fiskarlag, og til en vurdering i ytre etat mht. eventuelle kontrollaspekter ved en slik ordning.

       Jeg vil peke på at det i flertallsforslaget fra utvalget som har utredet spørsmålet om fritidsfiske i Norge, ligger et forslag til lov som vil dekke de behov som ungdom har til opplæringsfiske, med adgang til bruk av redskap som er vesentlig videre enn det forlaget som er satt frem i Dok.nr.8:65, som begrenser adgangen til ungdom under 17 år og til fiske med håndsnøre.

       Utvalgets innstilling har vært til høring, og departementet arbeider med oppfølgingen av innstillingen i lys av de høringsuttalelser som er kommet.

       I lys av den pågående behandling av disse spørsmålene i organisasjonene, bør Stortinget vurdere å utsette behandlingen av forslagene i Dok.nr.8:65.

       Med hensyn til den andre delen av forslaget i Dok.nr.8:65 om tildeling av kvoter til ungdom opp til 20 år, som disse skal ta med seg for å få hyre på fiskebåter, har Fiskeridepartementet vanskelig for å se hvordan en slik ordning vil være gjennomførbar i praksis, og om den vil bidra til det ønskede mål; å styrke rekrutteringen til fiskaryrker.

       Med hensyn til spørsmålet om rekrutteringen til fiskaryrket generelt, konkluderer arbeidsgruppen i den avgitte innstillingen med at:

- Fiskerinæringen har ikke noe generelt rekrutteringsproblem i den forstand at det er mangel på fiskere
- Det er ingen forgubbing blant fiskerne i Norge. Innenfor fiskaryrket er på landsbasis 32 % av de registrerte fiskerne (blad A og blad B) under 30 år. Gjennomsnittet for yrkeslivet i Norge for øvrig er på 25 %

       Fiskeridepartementet arbeider, som nevnt foran, med flere ulike innfallsvinkler for å søke løst de rekrutteringsbehov som fremtidens fiskeflåte vil få, samt med spørsmålene knyttet til ungdoms mulighet til begrenset fiske og rett til salg av fangst.