Innstilling fra kommunalkomiteen om den 81. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1994.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 30 (1995-1996)
  • Kjeldedokument: St.meld. nr. 36 (1994-95)
  • Dato: 02.11.1995
  • Utgjevar: kommunalkomiteen

1. Den 81. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1994

    Til Stortinget.

       Meldingen fra Kommunal- og arbeidsdepartementet omhandler den 81. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1994 og konvensjon nr. 175 og rekommandasjon nr. 182 om deltidsarbeid som ble vedtatt der. Konvensjonen og rekommandasjonen, samt rapporten fra den norske statlige delegasjonen følger meldingen som trykt vedlegg.

       Konvensjon nr. 175 og den tilhørende rekommandasjon nr. 182 legges fram for Stortinget i samsvar med artikkel 19, punkt 5 og 6 i konstitusjonen for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

       I meldingen gjengis uttalelser vedrørende spørsmålet om norsk ratifikasjon av konvensjonen og tiltredelse av rekommandasjon fra følgende: Barne- og familiedepartementet, Administrasjonsdepartementet, Direktoratet for arbeidstilsynet, Sosial- og helsedepartementet, Næringslivets Hovedorganisasjon, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Landsorganisasjonen i Norge, Akademikernes Fellesorganisasjon og Norsk Sykepleierforbund. Dessuten gjengis drøftinger og tilrådning fra Den norske ILO-komité. Komiteen anbefalte at Norge ratifiserer konvensjonen. Men før en ratifikasjon kan finne sted, må det vurderes eventuelle behov for lovendringer i medhold av konvensjonsforpliktelsene. Komiteen anbefalte også at Norge tiltrer rekommandasjonen, med forbehold for punkt 6 c.

       Departementet mener det først må vurderes nærmere om det er nødvendig med lovendringer som følge av konvensjonsforpliktelsene. Departementet tilrår derfor at Norge ikke bør ratifisere konvensjonen eller tiltre rekommandasjonen nå. Det er ønskelig å arbeide videre med disse spørsmålene før det foreslås ratifikasjon og tiltredelse av instrumentene. Departementet finner det naturlig at saken på nytt legges fram for Stortinget etter at disse spørsmålene er blitt avklart.

2. Komiteens merknader

     Komiteen har merket seg avsnittet om privat arbeidsformidling og det arbeid som er gjort av « Komiteen for privat arbeidsformidling ». Det gjengis her hva som er sagt i St.meld. nr. 36 om et av punktene i denne komités konklusjoner:

       « Den hevder at den underliggende idé bak ILO-konvensjon nr. 96 om at det bør være et offentlig formidlingsmonopol, og at private byråer som hovedregel bør forbys, ikke er i samsvar med dagens behov på arbeidsmarkedet. Den uttaler at private byråer i forskjellige former, både kommersielle og mer ideelle instanser, snarere utgjør et viktig supplement til det offentlige apparat som kan bidra til et bedre fungerende arbeidsmarked. »

       Som konklusjon mener således nevnte komité det er behov for å revidere gjeldende ILO-standarder, som tar hensyn til at forholdene varierer betydelig mellom land og arbeidsmarkeder.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser til Innst.S.nr.6 (1995-1996) og de merknader som der er gjort vedrørende privat arbeidsformidling.

       Komiteen vil også understreke viktigheten av det arbeid som ble igangsatt ved den 81. konferanse hvor spørsmålene om ILOs fremtid og ILO-konvensjonenes betydning fremover ble drøftet. Mange av delegatene reiste spørsmålet om ILO i dag er like relevant for medlemslandene som tidligere. Emnet ble vist stor oppmerksomhet på konferansen og styret følger opp saken.

       Komiteen vil på bakgrunn av den generelle innbetaling av kontingenter til FN systemet og således også til ILO, at Norge skal følge utviklingen i organisasjonen nøye og stille de spørsmål som er nødvendig for å få en organisasjon tilpasset dagens forhold. ILO har i dag 2.500 medarbeidere hvorav 650 i felten. Budsjettet beløper seg til 580 mill. dollar eller 1,8 mrd. kroner.

3. Komiteens tilråding

     Komiteen har ellers ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       St.meld. nr. 36 (1994-1995) - om den 81. internasjonale arbeidskonferanse i Genève 1994 - vedlegges protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 2. november 1995.

Roger Gudmundseth, Arild Lund, Ola T Lånke,
leder. ordfører. sekretær.