1. Sammendrag

       Kommunal- og arbeidsdepartementet viser i proposisjonen til St.meld. nr. 34 (1994-1995) og St.prp. nr. 1 (1995-1996) hvor Regjeringen tilrår endringer i rentevilkårene i Husbanken. For at staten skal kunne møte de aktuelle boligpolitiske utfordringene som blant annet er knyttet til boligetablering og boligkvalitet, går departementet inn for at rentefastsettelsen i Husbanken endres. I proposisjonen blir det fremmet forslag om et nytt vedtak for lånevilkårene i Husbanken i samsvar med Regjeringens budsjettforslag. Endringene gjelder også for boliglån i Statens Landbruksbank.

       For 1996 foreslår Regjeringen å endre systemet for rentefastsettelse på nye lån i Husbanken. For å sikre Husbankens kunder et rimelig rentetilbud er det formålstjenlig at Husbanken, på lik linje med andre aktører i kredittmarkedet, kan tilby lån med henholdsvis fast og flytende rente. Rentene foreslås koblet opp mot den renten som staten selv oppnår i markedet. For å dekke kostnadene ved å gi disse lånene, foreslår Regjeringen at statspapirrenten tillegges en margin på 0,5 prosentpoeng.

       Regjeringen foreslår at Kommunal- og arbeidsdepartementet får fullmakt til å justere retningslinjene underveis med hensyn til valg av hvilke statspapirer en skal knytte husbankrenten til, valg av hvilken observasjonsperiode som skal benyttes for statspapirrenten og valg av tidspunkt for justering av rentene.

       I første omgang legger Regjeringen opp til at Husbanken skal tilby fastrentelån med en bindingstid på 5 år. Renten justeres to ganger i året, 1. januar og 1. juli, og blir regnet ut som kvartalsvis etterskuddsvis rente. Fra 1. januar 1996 vil renten vil bli på 7,2 % inklusive en margin på 0,5 prosentpoeng.

       Regjeringen foreslår videre at Kommunal- og arbeidsdepartementet blir gitt fullmakt til å endre tilbudet til å omfatte lån med flere bindingstider etter hvert.

       For lån med flytende rente legger Regjeringen opp til at renten kan justeres hvert kvartal med virkning fra 1. januar, 1. april, 1. juli og 1. oktober. Fra 1. januar 1996 vil renten bli på ca 5,7 % inklusive en margin på 0,5 prosentpoeng.

       Av proposisjonen framgår det videre at Regjeringen tar sikte på at alle låntakere som har tatt opp lån før 1. januar 1996 får tilbud om lån til fast eller flytende rente med virkning fra 1. januar 1997.

       For lån tatt opp etter 1. januar 1996 foreslår Regjeringen at kundene skal kunne velge mellom annuitetslån, serielån eller annen avdragsprofil fastsatt av Husbanken. Regjeringen finner det mest formålstjenlig at Husbanken blir gitt fullmakt til å fastsette nærmere vilkår, her medregnet eventuell avdragsfri periode og nedbetalingstid innenfor en samlet løpetid på inntil 30 år.